Office Address
The Business Centre
132, My Street,
Kingston, New York 12401
United States
Phone Information
Phone: (+1) 234 567 89
Tel: +1-541-234-3010
Feel free to contact us!
We want to provide you with a great experience which is why we want to hear from you. Your feedback helps us bring you more of the events you love and the service you expect.

Hogyan komposztálj kiskertben – illatok, amik nem bántanak

Hogyan komposztálj kiskertben – illatok, amik nem bántanak

A komposztálás nem büdös, hanem okos

A legtöbben még mindig tartanak tőle, pedig a komposztálás nem kellemetlen szagokat, hanem termékeny, élő talajt jelent. Egy jól működő komposzt ugyanis nem bűzlik, hanem enyhén földes, avarillatú – olyan, mintha egy erdei séta közepén járnánk. A titok a helyes arányokban és a jó levegőzésben rejlik, és ezeket bárki könnyedén megtanulhatja.

Kiskertben ráadásul még egyszerűbb a dolgunk, hiszen kis mennyiségben gyorsabban indul be a folyamat, és könnyebben korrigálható minden hiba. Ráadásul nemcsak a kerted, de a környezeted is megköszöni: kevesebb szemét, kevesebb szállított hulladék, több élet a földben.

Mi kerülhet a komposztba? Több, mint hinnéd!

A komposztálható anyagokat két fő csoportra osztjuk: a zöld, nitrogénben gazdag dolgokra (pl. zöldség- és gyümölcshéj, kávézacc, friss fűnyesedék) és a barna, széntartalmú anyagokra (pl. száraz levelek, ágak, tojáshéj, kartonpapír darabok). A jó komposzt titka ezek egyensúlya. Ha túl sok a „zöld”, akkor nyálkás, büdös masszává válik. Ha túl sok a „barna”, lelassul a lebomlás.

Ami mehet:
– nyers zöldség- és gyümölcshéj
– kávézacc, teafilter (műanyagmentes)
– tojáshéj
– fűnyesedék, gyomok (magról még ne érjenek be)
– lehullott levelek, aprított gallyak
– kezeletlen papírzsepik, karton

Ami nem mehet:
– főtt ételmaradék
– hús, csont, tejtermék
– olajos vagy penészes étel
– háziállatok ürüléke

Komposztálj stílusosan – kis helyen is működik

Ma már nemcsak fából készült klasszikus ládákban lehet gondolkodni. Léteznek stílusos műanyag vagy fém komposztálók is, amelyek szagmentesen záródnak, jól szellőznek, sőt, akár forgatós rendszerrel is működnek, ami gyorsítja a bomlást. Egy kisebb udvar sarkában is tökéletes helyet lehet találni neki – árnyékos, félárnyékos zugban, ahol nem éri direkt nap, mégis levegőzik.

A levegőztetésről sem szabad megfeledkezni: egy hosszú bot vagy komposztkeverő eszköz segítségével időnként átforgatva gyorsítható a folyamat, és elkerülhető a rothadás. Ha büdös, valami nem stimmel – ez nem a komposzt természetes velejárója.

Komposztálj télen is!

Sokan meglepődnek, de a komposztálás télen sem áll le teljesen. Igaz, lassabban zajlik a folyamat, de a mikroorganizmusok ilyenkor is dolgoznak. A hideg hónapokban érdemes több barnát hozzáadni, mert a konyhai hulladék ilyenkor hajlamosabb összetömörödni. Ha van rá lehetőség, fedd le a komposzt tetejét falevéllel vagy jutazsákkal, hogy bent maradjon a hő és a nedvesség.

A végeredmény: érett, sötétbarna csoda

Amikor elkészült a komposzt, a kezedbe véve morzsalékos, enyhén nedves, földillatú anyagot kapsz. Ez az úgynevezett humusz, amivel tápanyaggal dúsíthatod a kerti ágyásokat, balkonládákat vagy akár cserepes növényeidet is. Nincs szükség külön műtrágyára vagy drága földkeverékekre, ha saját magadnak előállítod.

A komposztálás nemcsak kertészeti, hanem szemléletformáló élmény is. Összekapcsol a természettel, megtanít figyelni az anyagok körforgására, és azt is megmutatja, hogyan válik a „hulladékból” érték. Ez a kert igazi csodája.

Kiemelt kép: Unsplash