A horoszkóp régóta megosztja az embereket – van, aki szórakoztatónak, mások útmutatónak tartják. Egy dolog azonban biztos: ha valamit szenvedéllyel csinálunk, az az ízekben is megmutatkozik. A csillagjegyeknek gyakran tulajdonítanak bizonyos személyiségtípusokat – miért ne próbálnánk meg konyhaművészeti párt keresni hozzájuk?
A következőkben nem tudományos tényekről, hanem egyfajta karakter- és hangulat-párosításról lesz szó. Ha Oroszlán vagy és imádod a vegán gombaragut, az nem hiba – a horoszkóp nem szabály, csak játék. De egy olyan játék, amiből akár új receptek is születhetnek.
Tűzjegyek: lendület, fűszer, karakter
Kos, Oroszlán és Nyilas – ők azok, akik nem állnak meg egyetlen fogásnál, és nem riadnak vissza az erős ízektől sem. A fűszeres, karakteres ételek – mint egy jó csípős indiai curry vagy egy mexikói enchilada – pont annyi adrenalint adnak, mint amennyit ők szeretnek az életben.
A Kos például imádja a gyors, ütős ízeket: csípős csirkeszárny, jalapeñós nachos – jöhet! Az Oroszlán szereti az elegáns, díszített ételeket – egy jól tálalt steak bélszínnel, kacsamell narancsos mártásban vagy karamellizált desszert. A Nyilas pedig felfedező – a különleges konyhák rajongója, aki ma japánt, holnap törököt kóstol.
Földjegyek: minőség, alapanyag, hagyomány
A Bika, Szűz és Bak jegyek földhözragadt ízlésükben is megbízhatók – ők inkább választanak valami egyszerűt, de kifinomultat, mint túl sok újdonságot. A Bika például gasztro-hedonista: jó kenyér, érlelt sajt, egy pohár bor – és már elégedett. A Szűz precíz – szereti tudni, mi van a tányérján, hajlamos a szezonális, bio alapanyagokat előnyben részesíteni. A Bak pedig a klasszikus konyhák híve – egy jó marhapörkölt vagy rakott krumpli jobban megnyeri, mint bármilyen fancy gasztro-fúzió.
Levegőjegyek: kreativitás, könnyedség, kísérletezés
Ikrek, Mérleg, Vízöntő – a társaság középpontjai, akik nemcsak beszélni, de főzni is tudnak. Ők gyakran kóstolgatnak, megosztanak, vendégelnek. Az Ikrek két falat közt sztorikat mesél – gyakran szereti az ujjakkal ehető, tapas jellegű dolgokat. A Mérlegnek fontos az esztétika – minden legyen szép, finom és harmonikus. A Vízöntő pedig a gasztrohipszter – fermentált zöldségek, növényi alapú streetfood, vagy épp molekuláris konyha – neki való.
Vízjegyek: érzelmek, komfort, emlékek
A Rák, a Skorpió és a Halak az érzelmek emberei – így számukra az étel gyakran nosztalgia, emlék, melegség. A Rák otthon készített ételt szeret – húsleves, rakottas, almás pite. A Skorpió szereti az intenzív, mély ízeket – például egy vörösboros marharagu vagy egy sötét csokoládés desszert. A Halak pedig hajlamos elveszni az aromákban – nála jöhet a krémes, lágy textúrájú étel: halas fogások, tenger gyümölcsei, vagy akár egy zöldséges rizottó.
Kiemelt kép: Unsplash