Office Address
The Business Centre
132, My Street,
Kingston, New York 12401
United States
Phone Information
Phone: (+1) 234 567 89
Tel: +1-541-234-3010
Feel free to contact us!
We want to provide you with a great experience which is why we want to hear from you. Your feedback helps us bring you more of the events you love and the service you expect.

Régi ételek új tányérokon – gasztroújjászületések a megyében

Régi ételek új tányérokon – gasztroújjászületések a megyében

Hagyományból trend – modernizált klasszikusok Bács-Kiskunban

Bács-Kiskun megye gasztronómiája nemcsak a múlt dicsősége, hanem a jelen kreatív terepe is. Az utóbbi években több településen is megfigyelhető az a gasztrotrend, amely a hagyományos paraszti ételeket újragondolja – modern technológiával, fiatal séfekkel, mégis a régi ízekhez hűen. Itt nem divatról van szó, hanem identitásépítésről, kulturális örökségről és ízekben elmesélt történelemről.

Kiskunhalas: újragondolt pörkölt a Csipke Étteremben

Kiskunhalason a Csipke Hotel & Étterem egy ideje tudatosan törekszik arra, hogy a helyi alapanyagokból kiindulva olyan ételeket kínáljon, amelyek a térség hagyományaira épülnek, de technológiában és tálalásban kortársak. A birkapörkölt náluk például nem bográcsban kerül az asztalra, hanem sous-vide-ált, omlós húskockák formájában, házi lecsós mártással és petrezselymes burgonyapürével.

Az étlapon idény szerint változó „Újragondolt magyar fogások” rovatban korábban már szerepelt a lebbencsleves dehidratált zöldségekkel és fűszervajas betéttel, illetve a csirkepaprikás habosított tejföllel és túrós csusza ropogóval.

Kecskemét: Bistorant és a fine dining parasztkonyha

A Bistorant Kecskemét belvárosában évek óta etalon a kreatív magyar konyhában. A séf, Mészáros Gábor nyitottan nyúl a helyi receptekhez: nála a töltött paprika zöldségchips ágyon, füstölt paradicsomszósszal és tejfölhabbal kerül a tányérra, míg a túrós csusza helyi kecsketúróval, karamellizált hagymával és ropogós szalonnával új szintre lép.

A desszertek közül figyelemre méltó a kalocsai fűszeres mézes krémes, amely egy klasszikus sütemény újragondolt változata, csipetnyi chilis-csokis karakterrel, a környékbeli méhészetek termékeiből készítve.

Kalocsa és a paprika, új köntösben

A Paprika Múzeum környékén időszakosan működő rendezvényeken, mint például a Kalocsai Paprikafesztivál, évről évre megjelennek a klasszikus paprikás ételek új formában. Egyik évben például a paprikás csirke risottóval és házi kovászos kenyérropogóval aratott nagy sikert – a helyi éttermek pedig ma már egész évben kínálnak hasonló különlegességeket.

A Sárközi Tányérház egyik állandó fogása a paprikakrémleves buggyantott tojással és juhtúrós zsemlegombóccal – egyértelműen hagyomány és innováció határán.

Gasztropiac és kistermelők: új alapokra helyezett hagyomány

Kiskőrösön a Virágh Kúria Gasztropiac havonta egyszer olyan termelőket és vendéglátókat gyűjt össze, akik a hagyományos alapanyagokat kreatívan használják. Itt találkozhatunk például a fekete fokhagymás lecsóval, a házi bodzás túrótortával, vagy a slambuc quiche-szerű verziójával is.

A helyi sajtmanufaktúrák – mint a Jakabházi Kézműves Sajtműhely – több vendéglátóhellyel is együttműködnek: az ő füstölt sajtjuk például egy kecskeméti gourmet burger alapja, amelyet hagymás lecsóval és házi uborkával tálalnak.

Tanfolyamok és élménykonyhák

Szank településen működik a Falusi Élménykonyha, ahol rendszeresen tartanak „Régi ételek újraálmodva” témájú főzőnapokat. Ezeken nemcsak a hagyományos főzést mutatják be, hanem azt is, hogyan lehet a nagyi receptjeit modernizálni: például hogyan készülhet tojásmentes túrós batyu, vagy gluténmentes házi lángos helyi alapanyagokból.

Gasztrofesztiválok új arcokkal

Több helyen (pl. Bugac, Izsák, Soltvadkert) futnak olyan kisebb gasztrofesztiválok, ahol már nemcsak a bográcsban főtt pörkölteké a főszerep, hanem megjelennek a versenyző éttermek és food truckok, amelyek például „alföldi tapasokat” kínálnak: mini birkapörkölt-gombócokat, kolbászhabot, lecsókrémes falatkákat.

Kiemelt kép: Unsplash