Zuschlag bilincsben

Zuschlag bilincsben


Mint ahogy azt elsőként megírtuk Zuschlag János ismét rácsok mögé került. Egy olyan bűnszövetséghez lehet köze a korábbi képviselőnek, ami választási csalásra készült.

Az ügyészség a 40 éves Zuschlag mellett egy 24 éves férfi előzetes letartóztatását indítványozta.

A bűncselekmény szervezettsége és társadalomra veszélyessége miatt tartani kell attól, hogy a gyanúsítottak a hatóságok elől megszöknének, elrejtőznének, így az eljárási cselekményeknél a jelenlétük csak az előzetes letartóztatás elrendelésével biztosítható, valamint a tanúk befolyásolásától, a tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésétől is tartani lehet.

Illegálisan megszerzett adatok felhasználásával akartak pártok nevében több száz millió forintnyi kampánytámogatáshoz jutni egy bűnszövetség tagjai, akiket a NAV pénzügyi nyomozói és informatikusai lepleztek le. Összesen három férfit vettek őrizetbe, négy embert pedig – köztük a telefonon adatokat szerző nőket is – bűnszövetségben elkövetett tiltott adatszerzés megalapozott gyanúja miatt hallgatnak ki.

A gyanú szerint a bűnszövetség az áprilisi országgyűlési választáson több olyan pártot is akart indítani, amely illegálisan megszerzett adatokkal állított volna jelölteket, és magas támogatást kapott volna az állami költségvetésből.

A nyomozás adatai szerint a gyanúsítottak több embert is megkerestek, hogy a pártok nevében induljanak a választáson. A jelölteknek a törvényi előírások szerint fejenként 500 ajánlással kell rendelkezniük. A választásra jogosult személyek adatait az elkövetők illegális úton szerezték meg. Az általuk megkeresett hacker egy biztosításközvetítő cég adatbázisából csaknem kilencezer választópolgár adatait szerezte meg, és ebben a cég egyik alkalmazottja is segítette.

A jelöltállításhoz szükséges ajánlóíven fel kell tüntetni a személyi számot is, de a megszerzett adatok ezeket nem tartalmazták, különböző ürüggyel, főként a pénzmosási törvény változására hivatkozva, call centeres nőkkel hívatták fel az adatbázisban szereplőket és megpróbálták kicsalni adataikat.

Fotó: Rajnai Attila

Hozzászólások