vizesvb zaro

Vizes vébé zárónapja – még pár érem, este tömény látvány, vállveregetés


A FINA vizes vb utolsó napjai is hoztak még magyar érmeket, a záróünnepség is vállalhatóra sikerült.

A magyar küldöttség a versenyen összesen két aranyat, öt ezüstöt és két bronzot gyűjtött össze a budapesti vizes világbajnokságon és ezzel az előkelő kilencedik helyez szerezte meg az éremtáblázaton.

Verrasztó Dávid a második helyen végett 400 vegyesen a vizes vb zárónapján, Hosszú Katinka világbajnok lett 400 vegyesen a vizes vb zárónapján a Duna Aréna tomboló közönsége előtt.

Két magyar érmet hozott a vizes vb zárónapja, Verrasztó Dávid, háromszoros rövidpályás Európa-bajnok a középmezőnyben kezdett, 150 méternél negyedik, féltávnál harmadik volt, majd mellen nemcsak feljött másodiknak, de úgy megerősítette a pozícióját, hogy már magabiztosan meg tudta őrizni az előnyét gyorson is. A győzelmet nem lehetett elvenni Chase Kalisztól, ám Verrasztó nagyon határozottan hozta a második helyet.

A női 400 vegyesben a legjobb idővel döntőbe jutó Hosszú Katinka rögtön az élre állt, mögötte/mellette az egyes pályán úszó Ohasi Jui haladt. Száz méter után már közel egy másodperc volt a magyar úszó előnye, háton még meg is duplázta ezt 50 méter alatt, féltávnál pedig már 2.7 másodperc előnye volt. Ismét Ohasi próbálkozott támadással az egyes pályán, de hiába, csak nőtt Hosszú előnye, és az utolsó százra már félelmetes 3.22 másodperc volt – gyorson lényegében ezt őrizte meg.

Az utolsó magyar érdekeltségű döntő a vb zárószáma, a 4×100-as férfi vegyesváltó volt. Bohus Richárd kezdett háton, nem is rosszul, az üldözőboly élén haladt, majd Gyurta Dániel, aki ezúttal tökéletesen váltott, de aztán csak a nyolcadik helyet adta át Milák Kristófnak, aki egy helyet javított, bpedig megőrizte ezt, nagyon erős száz métert úszott, csak Vlagyimir Morozov úszott jobbat nála. A győzelmet az Egyesült Államok roppant erős csapata (Matt Grevers, Kevin Cordes, Caeleb Remel Dressel, Nathan Adrian) szerezte meg.

Horvátország férfi csapata nyerte a vizes vb pólótornáját, miután a döntőben 8-6-ra verte a házigazda Magyarországot. Az első negyedben még nagyon idegesen játszott a hazai csapat, amely később nagyot küzdött ugyan, de a 0-4-es kezdést nem tudta kiheverni.

Vámos Márton, a torna MVP-je szerint nagyon sok energiát elvitt, hogy 0-4-ről kellett felkapaszkodni. Döntetlennél úgy érezték, lehetne fordulópont, de a 4-4 után kapott két gól nagyon demoralizáló volt. Ennek ellenére küzdött a csapat, amit az is jelez, hogy még két másodperccel a vége előtt, 8-6-nál próbált legalább szépíteni.

Märcz Tamás elismerte, hogy “egy nagyon jó csapattól kaptunk ki”, de nagyon nehéz 0-4-ről visszahozni egy vb-döntőt. A horvátok négy nap alatt legyőzték Olaszországot, Szerbiát és Magyarországot, megérdemelten nyerték meg a vébét.

A Papp László Budapest Sportarénában július 30-án éjjel azután hivatalosan is elhangzott a várva várt mondat. Az elnök köszönetet mondott a magyar kormánynak, Budapest és Balatonfüred önkormányzatának, a szervezőknek és a több ezernyi önkéntesnek.

Seszták Miklós, a szervező-bizottság elnöke kiemelte, 2015 óta – amikor az eredetileg elnyert 2021-es vb helyett Budapest átvállalta a 2017. évi esemény rendezését Guadalajara visszalépése után – a szervezőknek házon belül nem volt szabad arról beszélniük, hogy negyedére csökkent az előkészületi idő, egyszerűen meg kellett oldaniuk ezt a feladatot.

A záróceremónia hagyományos részeként Seszták Miklós a hazai szervezők nevében visszaadta a FINA-zászlót dr. Julio C. Maglione elnöknek, aki azt tovább adta a következő házigazdának, a 18. FINA Világbajnokságot rendező koreai Gwangju polgármesterének, Yanghyun Yoonnak.

A vébé szervező-bizottságának  vezetője egy, az irodája falára függesztett Muhammad Ali idézettel zárta beszédét: „A lehetetlen nem tény. Hanem vélemény. A lehetetlen nem kinyilvánítás. Hanem kihívás. A lehetetlen lehetőség. A lehetetlen múló pillanat. A lehetetlen nem létezik. Mi megcsináltuk, amit mindenki lehetetlennek gondolt.”

Forrás és fotók: 24.hu

Hozzászólások