Vádemelési javaslat az embercsempész-szervezet ellen

Vádemelési javaslat az embercsempész-szervezet ellen


A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) befejezte az embercsempészek ellen folytatott nyomozást.

A KR NNI bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást egy iraki állampolgár és bűntársai ellen. A bűnszervezet vezetője – egy Magyarországon oltalmazotti státusszal élő iraki férfi – az embercsempészéshez magyar taxisokat szervezett be. Az illegális migránsokat eleinte az államhatárról, majd a megváltozott határőrizeti helyzet miatt a vámosszabadi, illetve a bicskei befogadó állomásokról budapesti szállodákba szállították, majd megszervezték Nyugat-Európába juttatásukat. Az iraki főszervezőnek a táborokban is voltak bűntársai, akik a migránsok toborzását intézték.

A KR NNI a nyomozás során széleskörű nemzetközi jogsegély keretében együttműködött a szlovák, német, osztrák és olasz társszervekkel. A nyomozás adatai szerint a bűnözői csoport tagjai 2015-ben és 2016-ban bizonyíthatóan 49 alkalommal követtek el embercsempészést.

A KR NNI nyomozói az iraki állampolgár nagy értékű luxusterepjáróját, illetve az egyik csempészésre használt gépkocsit lefoglalták, amelyek előzetes értékesítését a bíróság már a nyomozás során elrendelte. A házkutatások alkalmával a rendőrök nagy mennyiségű készpénzt és valutát foglaltak le.

A nyomozást a rendőrség 2018. június 26-án befejezte, az ügy iratait nyolc gyanúsítottal szemben vádemelési javaslattal küldte meg a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészségnek. Az ügyben kiadott nemzetközi elfogatóparancs alapján további két – a magyar bűnszervezethez tartozó – külföldi elkövetőt fogtak el, egy egyiptomi állampolgárt Olaszországban, egy

(police.hu)

Hozzászólások