bugac

Úttalan utakon


A kiskunsági homokhátságon, nem messze Kiskunfélegyházától található Bugac nagyközség, mely idillikus tanyavilága pontosan tükrözi az alföldi tanyák vadregényes harmóniáját. Csendes, természet közeli helyek ezek, régies, hosszú házaikkal és hatalmas udvarukkal, megművelt kertjeikkel.

Az ott lakó gazdák már évtizedek óta gondozzák földjeiket, bennük testesül meg a falusi élet minden szépsége és nehézsége.

Mert legyen bármilyen romantikus, a városok zajától távol eső a táj, sajnos az egymás közötti viszályok és csatározások itt is utolérik az embert.

tanya

Ezért kereste meg szerkesztőségünket az az idős bugaci házaspár, akik a földjük védelmében érezték szükségesnek, hogy a nyilvánossághoz forduljanak, mert úgy látják, az ő érdekeiket senki nem képviseli megfelelően.

A problémát a tanyájuk előtt húzódó önkormányzati út okozza, amelynek helyét már teljesen benőtték a fák, így az áthaladó forgalom I. L. tanyáján keresztül folyik. Ez az, amit megelégelt a házaspár, és ezért fordultak a helyi önkormányzathoz segítségért, hogy takarítsák ki a kérdéses útszakaszt, semmi mást nem szeretnének, csak visszakapni azt, ami jogosan őket is illetné meg.

I.L. látogatásunkkor meg is mutatta a földmérő által levert cölöpöt, mely jelzi a telekhatárt, s az valóban a jelenleg is használatban lévő dűlőút közepén helyezkedik el. Az eredeti útnak már a szomszédos birtokon kellene végigfutnia, de ott mást nem látni csak sűrűn nőtt fákat és bokrokat. A probléma természetesen nem új keletű, harminc éve, mikor ezek a fák még csak elkezdtek nőni is látható volt, hogy később ez konfliktushoz vezethet, de az évek alatt nem történt más, csak időnként visszavágták a kilógó ágakat és gallyakat.

bugacc

cölöp

I.L. és a szomszéd tanya tulajdonosa korábban jó barátságot ápoltak egymással, azonban kettejük viszonya a birtokvita következtében egyre jobban elmérgesedett. A szomszéd ugyanis az önkormányzat kérésére sem volt hajlandó a kérdéses terület megtisztítására, hiszen neki különösebb érdeke nem fűződik ahhoz, hogy az út a helyére kerüljön.

Szabó László, bugaci polgármester elmondta, meglátása szerint a dűlőút elhelyezkedése az elmúlt harminc évben nem zavart senkit, a szomszédok közötti viszály szülte a jelenlegi áldatlan állapotot. Az önkormányzat szeretne segíteni, de az út helyreállításával több probléma is felvetődik.

„Ha azon a területen kitermeljük a fát, akkor egy jó ideig nem lesz járható az út. Elviekben, papír szerint, ott három méteres út van. Ez sajnos életszerűtlen ott kint. Mindenféleképpen szélesíteni kellene azt. Mert ha ott helyreállítunk egy háromméteres útszakaszt, és jövőre bármilyen gazdasági esemény történik, mint például betakarítás, vagy szállítás, biztos, hogy rá fognak menni I. L-ék földjére és kezdődik elölről a baj.” – magyarázta Szabó László

fák

Ennek tükrében az önkormányzat a kérdéses földterület megvásárlására tett írásban ajánlatot az idős párnak. Mindezért 250 ezer forintot ajánlott a hivatal, azonban I.L- nek nem áll szándékában eladni a földjét. Elmondása szerint az a földdarab soha nem is volt eladó és soha nem is lesz, ezt a megoldást nem tudja elfogadni az önkormányzattól. Főként azért nem, mert ha azt a részt eladnák, a birtok területe annyival csökkenne, hogy a házaspár elesne a földalapú állami támogatástól.

„A területet felmérettük a falugazdásszal. Ennek tükrében úgy készítenénk el a vázrajzot, hogy megmaradjon akkora rész, amelyre fel tudják venni a földalapú támogatást. Az ajánlatban, amit írásban megküldtünk, benne van, hogy a vásárlás mértékét úgy határozzuk meg, hogy a földalapú támogatás beadására jogosultak maradjanak.” – reflektált a kérdésre a polgármester, azonban a házaspár attól tart, hiába van mindez papíron lefektetve, a gyakorlatban nem így fog megvalósulni, és a támogatásnak búcsút mondhatnak.

I.L és felesége meglátása szerint a dolog arról szól, hogy befolyásos és köztiszteletben álló szomszédjuknak próbál kedvezni a döntéssel az önkormányzat, és emiatt hiúsul meg az útszakasz helyreállítása, ezért próbálkoznak ehelyett a földrész megvásárlásával. Az önkormányzat álláspontja szerint azonban az idősek el is adnák a területet, csakhogy irreális összeget kérnének érte, amit az önkormányzatnak nem áll módjában kifizetni.

Az elmúlt hetek kálváriája miatt I.L. már nem bízik a békés megoldásban, illetve az önkormányzati segítségben. Kikérte a birtokvédelmi papírt a helyi hivataltól, amellyel a hatóságok előtt igazolni tudja, hogy meddig is tart az ő földje, és visszautasította a földvásárlására vonatkozó írásos ajánlatot.

Ennek hatására egy független önkormányzatot fognak kijelölni, hogy vizsgálja ki az ügyet. Addig a házaspár kénytelen várni és eltűrni a kéretlen forgalmat a földjükön.

A vitával kapcsolatban szerettük volna a szomszéd véleményét is megkérdezni, azonban cikkünk megjelenéséig tőle nem érkezett válasz.  

Fülöp Tímea

Hozzászólások