virgin galactic

Űrturizmus – a valóra vált jövő


“Visszatértünk… Az űr elérhető közelségbe került”. Ezzel a Twitter bejegyzéssel számolt be Richard Branson a VSS Unity nevű utasszállító űrhajója első sikeres tesztrepüléséről, amelyre április első hetében került sor, a kaliforniai Mojave sivatag fölött.

A siker úttörő lehet Branson, az űrturizmus beindításával foglalkozó cége, a Virgin Galactic számára, hiszen ez előrevetíti azt a nem túl távoli jövőképet, hogy turistákat szállíthasson az űrbe.

A siker azért is nagy előrelépés, mert 2014. október 31-én, a VSS Unity elődje, a SpaceShipTwo űrhajó lezuhant a próbarepülése közben. A balesetben a gép felrobbant, majd tulajdonképpen darabjaira hullott szét a levegőben. A pilóták egyike meghalt, a másik súlyos sérüléseket szenvedett. A későbbi vizsgálatok megállapítása szerint a tragédiát pilótahiba okozta.

Az azóta eltelt években tökéletesítették az űrhajót és idén végre eljött a pillanat, amikor élesben is tesztelhették a gépet.

Az űrhajót a VMS Eve nevű hordozó repülőgépen emelték a magasba, majd a Földtől 14 ezer méter magasságban levált a hordozójáról, és megkezdte útját a végtelen űr felé.
A gép 25.000 méter magasságba emelkedett, majd onnan zökkenőmentesen visszatért a Földre.

Az űrturizmus nem egy új keletű dolog, már régóta foglalkoztatja az űrrepülés szakértőit. Az első űrturista, egy veterán űrhajós 1998-ban szállt fel egy amerikai űrprogram keretében (STS-95), igaz, ő nem fizetett az utazásért, a program kísérleti jelleggel azt vizsgálta akkor, hogyan hat egy idős ember szervezetére az űrutazás.

Azt még pontosan nem tudni, hogy mikor indulhat az első turista űrhajó, de az már biztos, hogy a repülésekre már most több száz foglalás érkezett, köztük híres színészektől is, mint például Tom Hanks és Angelina Jolie. Branson korábban, ingyenes utat ajánlott fel az űrhajó névadójának, Stephen Hawking, brit elméleti fizikusnak, aki sajnos ezt már nem érhette meg.

Az út ára várhatóan 250 ezer dollár lesz.

Fülöp Tímea

A cikk olvasható a Kiskunhír 5. számában a 10. oldalon is.

Hozzászólások