Újabb cseh miniszter mondott le plágiumvádak miatt

Újabb cseh miniszter mondott le plágiumvádak miatt


Lemondott posztjáról Petr Krcál cseh munkaügyi és népjóléti miniszter kedden, miután meggyanúsították őt azzal, hogy plágiumot követett el egyetemi diplomamunkájában.

A Seznam.cz hírportál értesülései szerint Krcál diplomamunkájának legalább 14 százaléka mutat teljes vagy lényeges egyezést egy hasonló témájú korábbi diplomamunkával.

Petr Krcál immár az Andrej Babis vezette új cseh kormány második minisztere, aki plágiumvádak miatt kénytelen távozni hivatalából. Krcál újságíróknak elmondta: sokat dolgozott diplomamunkáján, és ha hibázott, azt nem szándékosan tette. Nem akar terhére lenni sem a kormánynak, sem pártjának, ezért lemond hivataláról.

A múlt héten Tatána Malá igazságügyminiszter volt kénytelen hasonló probléma miatt lemondani bársonyszékéről. Malá, aki az ANO mozgalom tagja, mindössze 13 napot töltött hivatalában, Krcál egy héttel többet.

Jan Hamácek, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke bejelentette, hogy a párt Krcál helyére Jana Malácovát jelöli miniszternek.

Jana Malácová a tárca családpolitikai osztályvezetője volt eddig, s így jól ismeri az előtte álló feladatokat. Hamácek közölte, hogy a döntésekről már tájékoztatta Andrej Babis miniszterelnököt, aki tudomásul vette a történteket. Krcál és Malácová is a szociáldemokrata párt tagjai.

A tavaly októberi választáson győztes ANO mozgalom és a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) alakította koalíciós kisebbségi kormányt az államfő június végén nevezte ki, a kabinet  a múlt csütörtökön kapott bizalmat a parlamenti alsóházban.

(MTI)
Fotó: AFP

Hozzászólások