vérminta

Új módszer van kilátásban a korai stádiumú rák felismerésére


A Szegedi Tudományegyetem és az Enterprise Communications Magyarország Kft. közös projektet indít, amelynek célja, hogy vérmintából mutassák ki a korai stádiumú daganatokat.

A közel másfél milliárd forint támogatásból megvalósuló fejlesztés során létrehoznának egy komplex tumordiagnosztikai rendszert, amely az eddigieknél jóval korábban képes lenne a rákos elváltozások kimutatására, így lehetőséget biztosítva a kezelés minél korábbi elkezdésére.

Géndiagnosztikai vizsgálatokat már korábban is használták a rákkutatásban, évek óta folyik a technológia fejlesztése. A most induló projekt célja, hogy a folyamat teljesen automatizálttá váljon, így jóval költséghatékonyabb lenne, illetve megbízhatósága is növekedne.

A négyéves projekt végére létrejöhet egy olyan prototípus, amelyet aztán a későbbiekben piacra is lehet dobni. A résztvevők célja egy olyan rendszer kifejlesztése, amely akár OEP-finanszírozott módon is elérhetővé teheti ezt a diagnosztikai eljárást. – tudtuk meg a delmagyar.hu-tól

Hazánkban az újonnan diagnosztizált rosszindulatú daganatos megbetegedések száma évente az 50 ezret is meghaladja, és 30-33 ezer beteg halálát okozza a rák. Ez Európa szinten is nagyon magas szám.

Magyarországon a tumorok kezelésének közvetlen költségei évi több mint félmilliárd euróra rúgnak.

Ezen jelentősen változtathatnak olyan modern és költséghatékony technológiák, amelyek a tumor korai felismerésére és személyre szabott kezelésére fókuszálnak, mint például a vérmintából történő diagnosztizálás. – olvasható az SZTE honlapján.

Fülöp Tímea

Hozzászólások