diákhitel

Ügyfélbarát változások jönnek jövőre a Diákhitel törlesztésében


A Diákhitel Központ (DK) Zrt. tájékoztatása alapján a Diákhitel 1 kamata 2,3 százalék marad a 2018. január 1-je és június 30-a közötti időszakban. A kötött felhasználású Diákhitel 2 idén október elseje óta kamatmentes az állami kamattámogatásnak köszönhetően.

A közlemény szerint a kedvező kamatfeltételek a következetes finanszírozási politikának, valamint a törlesztő ügyfelek fizetési fegyelmének köszönhetőek.

A diákhitelben részesültek száma a DK fennállásának 16 éve alatt meghaladta a 387 ezret, a kihelyezett hitelösszeg pedig lassan eléri a 327 milliárd forintot.

A közleményben olvasható, hogy a kormány döntése értelmében jövő év elejétől számos ügyfélbarát változás lép életbe.

Így vissza nem térítendő állami kamattámogatásként elengedik a diákhitel tartozás felét azoknak a nőknek, akiknek 2018. január 1-jét követően születik meg második gyermekük, a harmadik vagy további gyermek megszületése esetén pedig a teljes tartozásukat elengedik.

A hitel részleges vagy teljes elengedését örökbefogadott gyermek esetében is kérni lehet.

Ha valakinek szabad felhasználású és kötött felhasználású diákhitele is van, csak az egyik hitelre kérheti a támogatást.

A törlesztési szakaszban lévő diákhitelesek terheit könnyíti, hogy a kormány adómentessé tette a munkavállaló diákhitelesek számára azon pénzbeli juttatást, amelyet megállapodásuk alapján a jövőben a munkáltató fizethet számukra a diákhitel törlesztése céljából.

A diákhitel törlesztés adómentes béren kívüli pénzbeli, illetve cafeteria juttatásként adható a munkaviszony fennállásának időtartama alatt a kötelező diákhitel törlesztőrészlet erejéig, de 2018-ban havonta legfeljebb a minimálbér 20 százalékáig, azaz 27 600 forintig.

(MTI)

Hozzászólások