Tudomány és hit határán


Amikor az ember élete egy hajszálon múlik, amikor megérinti a halál szele, hirtelen minden átértékelődik, megtöltődik új jelentéstartalommal. Misztikus világ ez, félelmetes és egyben lenyűgöző. Azok, akik átélik, sokkal érzékenyebben reagálnak az egyén és a mindenség finom pókhálóként átszőtt világára. Tapasztalataik alapján teljesen más szemmel szemlélik a kézzel fogható racionális világot, melybe szép lassan belekúszik és áthatja a misztikum csodája.

Ezt a csodát tapasztalta meg Kiss Koppány, a KopiRight Zenekar énekese és dalszerzője még egészen fiatalon, mindösszesen tizennégy évesen. Történetét majdnem húsz év távlatából a Facebook Pesten hallottam csoportjában osztotta meg.

„Történt ugyanis, hogy 2000. december 20-án, egy szerdai napon, a Fiumei úton voltunk a gyerekkori legjobb barátommal a Gázművek üvegpalotájában, ami közvetlenül a Baleseti Sebészet mellett áll. Előtte egy felüljáró, ami a Keleti pályaudvar irányába kanyarodik. Ott egy körülbelül 6 sávos úttest van. Több százszor átmentem már azon az úttesten oda és vissza……
Leléptem az úttestre, ki a második sávba, balra néztem és jött egy autó… Ami ezután történt, azt csak Lacika elmondásából tudom, mert nekem akkor és ott lesokkolt az agyam s kikapcsolta a szemeimet is, mert nem emlékszem semmire.
Állítólag nem mozdultam egy tapodtat sem. Elütött az autó, kiterültem a motorháztetőn, majd mikor fékezett, fejjel estem a betonra. A “legenda” szerint később, mikor már ott voltak a Mentősök még egyszer felálltam a földről, és azt mondtam “Na, jól van, most már menjünk haza…”, majd visszazuhantam a földre.”

kiss koppány
Kiss Koppány

A baleset következtében Koppány olyan súlyos koponyasérülést szenvedett, hogy az orvosok mindösszesen 3% -os esélyt adtak neki a túlélésre. Az életét Dr. Csókay András, idegsebész specialistának köszönheti, aki azonnal megműtötte Koppányt. A műtét során az ő általa kifejlesztett, nemzetközileg is elismert sebészeti módszert használta, az úgynevezett éralagút – technikát.

A módszer célja, hogy a traumás koponyaűri nyomásfokozódást csökkentse, tehát megakadályozza, hogy az ilyen jellegű sérüléseknél bekövetkezzen a gyors agyduzzanat, amelyet sokszor nem lehet uralni.
Lényege, hogy a koponyatető eltávolítása után az ereket egy alagúttal védik meg az elzáródástól.
A koponya felnyitását követően ugyanis keletkezik egy éles csontszél, aminek ha az erek nekinyomódnak, elzáródnak. Ezért az eljárás során mindkét oldalon tenyérnyi csonteltávolítást végeznek a koponyán, ezzel hagyják, hogy kitüremkedjen az agy, és csökkenjen a koponyaűri nyomás, és ne következzen be a halálos agytörzs beékelődés. A felszíni erek, különösen a vénák elzáródásának megakadályozása érdekében szükséges kipárnázni a csontszéleket két kis összetömörített sebészi szivaccsal, ami később felszívódik. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy áthidaló pillért vagy egy alagutat megtartó boltozatot.

éralagút - technika: Alagút az agyban című könyv borítóképe
éralagút – technika: Alagút az agyban című könyv borítóképe

„A módszer segítségével a hasznos túlélés jelentősen megnövekedett, tehát nemcsak az a cél, hogy kómában ragadt, vegetatív állapotú betegeket produkáljunk, hanem lényegesen javultak a túlélési eredmények ezzel, a nagyon súlyos, főleg fiatalokat érintő betegcsoportban, ahogy a Koppány esetében is.” – mondta Csókay doktor

A technikát elsősorban traumás betegeknél alkalmazzák, tette hozzá, de alkalmazható tumoros agyduzzadás utáni műtétnél, vagy stroke esetében is, tehát minden agyduzzadásos kórképnél, ahol nincs élettel összeegyeztethetetlen sérülés, csak ez a duzzadás.
Koppány esetében pedig pontosan erről volt szó. A fiatalember Facebook posztjában részletesen beszámol a műtéti eljárásról, amely megmentette az életét.

„Olyan mértékű nyomás volt az agyamban, hogy helyhiány miatt egyszerűen szétrobbant volna.
Ezután következett az, ami, ha nem velem történik, nem hiszem el és sokan nem is hiszik el, pedig így történt. Az eltávolított, sérült koponyacsontomat berakta egy steril átlátszó tasakba és beültette a hasfalamba. Ez azért van, mert a csontszövetek csak a saját testének szervezetében tudnak újjáépülni és meggyógyulni.
Valamikor január első két hetében megtörtént a második műtét, vagyis az eltávolított koponyacsont visszahelyezése. Ám Csókay Doktor nem várt akadályba ütközött és nem tudta egyszerre mind a két oldalt visszahelyezni, így csak a jobb oldal került visszahelyezésre. A fejem tetejének bal oldala továbbra is “üres” maradt, csak az összevarrt bőr és a hajam volt. Január végén megtörtént a harmadik, a tervezett utolsó műtét, amikor visszahelyezte a baloldalt is. Ennek örültem a legjobban, mert sokszor volt, hogy a koponyacsontom szúrta és nyomta belülről a hasfalamat”

Csókay doktor elárulta, hogy a módszere már meghonosodott sok helyen a világon. Technikailag nem egy nehéz beavatkozásról van szó, sokkal inkább döntés kérdése, hogy alkalmazzák – e vagy sem.

„Ha valakinek tüdőgyulladása van, arra antibiotikumot kell felírni, ez egy alapszabály, tehát aki ezt megszegi, az súlyos műhibát követ el. Ezek a dolgok, amikről itt beszélgetünk, ezek nem hibák, ha valaki nem csinálja meg. Ezek lehetséges opciók.
És sok-sok időnek kell eltelnie a tudományban, míg végül rádöbben arra, hogy kötelezővé kell tenni, vagy javasolttá kell tenni, de ezt különösen az élet-halál közeli állapotban nagyon nehezen lehet deklarálni.”

Az irodalom az ilyen műtéteket, ultimum refugium műtéteknek, vagyis végső próbálkozásnak hívja.

„Én nem mérlegelem, ha valaki hozzám fordul segítségért, én segítek. Pont tegnap volt egy hasonló sérült, akin nagyon úgy látszott, hogy nincsen semmi esélye. Annak ellenére, hogy a tudomány állása szerint teljesen elfogadható lett volna, ha nem csinálunk semmit, mégis megműtöttük, és ma reggel csodák csodája, kicsit jobban lett. Persze nagyon sok imádság is van e mögött, mert ahhoz, hogy csoda történjen, természetesen a jó Istennek a műve, de addig, amíg lehet, nekünk el kell tolni azt a szekeret. Lehet, hogy a jó Isten pont azt a fáradozást fogja díjazni egy csoda formájában.”

Dr. Csókay András és felesége Fatimában
Dr. Csókay András és felesége Fatimában

Csókay doktor nyíltan vall keresztény orvosi hitéről. Véleménye szerint lehet, hogy a tudomány doktorai nem beszélnek a hitről, de ez nem azt jelenti, hogy a lelkük mélyén nem hívők, hogy egy sebész, ha nagy baj van egy műtét során, nem fordul Istenhez, és nem imádkozik, legalább akkor, amikor egyedül magára zárja a szobája ajtaját.

“A kereszténységet nem használni kell, a kereszténységet hagyni kell, hogy átjárja az életünket, s ha ezt hagyom, akkor jól fogom csinálni, akkor az igazságot keresem a munkában is, és nem az egyéni érdekeimet szolgálom.”

A hit misztériuma a halál közelségében pedig nem csak az orvost érintheti meg, a műtőasztalon fekvő sérültet is, vagy, ahogy Koppány esetében, a kómában lévő állapotban is. Koppány ugyanis azokban a kritikus időkben, mikor élet és halál között lebegett, ahogy később elmondta, látta a Fehér Folyosót.
A Fehér Folyosót egy henger alakú üveg folyosónak írta le, ahol minden hófehér és nagyon hideg van. Filmkockaként peregtek le előtte az emlékei szülinapokról, koncertekről, az élete fontosabb eseményeiről. És a folyosó végén pedig két ajtó állt, az egyik mögött az Élet, a másik mögött a Halál várt rá.

“A látókéregnek a sejtjei a legérzékenyebbek az oxigénhiányra. Ilyenkor csökkennek az agyi tevékenységek. Például, ha valaki visszajön egy újraélesztés során, s ez idő alatt neki fény hallucinációi vannak, az teljesen természetes, mert az oxigénhiány kiválthatja ezt. De lehet egy olyan magyarázata is, hogy ilyenkor a jó Isten megszólít. De a jó Isten megszólíthat minket akár ebben a pillanatban is. Ez nem biztos, hogy attól függ, hogy éppen a halálunkon vagyunk, vagy sem.” – vélekedett Csókay doktor – “A hívő ember azért azt is tudja, hogy habár törékenyek vagyunk, de mi nemcsak erre a világra születtünk, hanem az örök életre is. A halálban újjászületünk, s azért ez borzasztóan fontos, nem győzöm elmondani a hozzátartozóknak vigasztalásképpen, ha elveszítik egy szerettüket, hogy ha az illető egy kedves és jó ember volt, ne irigyeljük őt Jézustól.”

Dr. Csókay András és lánya Prágában
Dr. Csókay András és lánya Prágában

Csókay doktor tisztában van vele, hogy ez mennyire nehéz, hogy milyen erős hit kell hozzá. Tudja, hiszen a saját bőrén tapasztalta, amikor elveszítette tíz éves kisfiát. De a tragédia nem meggyengítette a hitében, csak még jobban megerősítette abban.

Szerencsére, Koppány csodával határos módon túlélte és azóta teljes életet él. A szörnyű baleset már csak távoli emlékként él benne.

“Örülök, hogy megtörtént, mert ez rengeteg jó dolgot vonzott maga után az életemben.
Nem hiszek a véletlenekben. Kikerülhetjük a dolgokat, de egyszer úgyis utolér.
2000 nyarán, a “jó magaviseletünknek” köszönhetően egyszer majdnem elütött egy vonat, utána majdnem leestem egy hídról. Kétszer megúsztam, harmadszorra már utolért.
És ennek így kellett történnie, mert figyelmeztetett arra, hogy nagyon meg kell változnom, s valóban 180°-ban meg is fordított és így lettem jobb Ember.”

 Fülöp Tímea

 

II. Verseskötet: koldus & Királyfi -61. vers

LEVEGŐT!!!

… A fiú lelépett az útra és megállt.
Akkor már nem tudta, mit csinált?
Elgázolta egy autó és röpült,
A Legjobb Barátja majd’ Megőrült!

Vértócsa és szirénazaj.
Nem tudták(?), de nagy volt a baj!
A fiú mégegyszer felállt és mondott valamit,
Majd visszazuhant a földre és Megrémített Mindenkit.

A Mentő száguldott, az óra ketyegett.
-Az Idő versenyre hívta az Életet.
Azt mondták fehér és zöld ruhás Emberek:
“Csak pár százalék s csupán pár másodperc van hátra még.”

Csövek és gépek.
-Szinte már csak ezekben volt Élet.
Életmentő sebeket ejtettek éles szikék!
Talán már nem is hallották a fiú Szívét?

A Menny és a Pokol kapuja között
A fiú Lelke nem Szállt el, hanem Küzdött!
Harcolt, ahogy tudott és Üvöltött:
Esélyt Kérek, Életet még és Levegőt!!!

S Most Élek és Lélegzem.

Kiss Koppány
[2007. március 16]

 

 

 

 

Hozzászólások