Többen is beperelték Donald Trumpot, mert kitiltotta őket a Twitter-oldaláról


Szólásszabadságért küzdők egy csoportja perelte be az amerikai elnököt, mert kitiltotta őket a Twitter-oldaláról. A tiltakozók csoportjához hét további magánember is csatlakozott.

A perkérelmet a Columbia Egyetem egyik intézete nyújtotta be Trump ellen, azzal vádolják, hogy a tiltással egy alapvető emberi jogukat, a szólásszabadságot sértette meg az amerikai elnök. A pertársaság azt sérelmezi, hogy Donald Trump törölte őket a Twitter-oldaláról, majd blokkolta hozzáférésüket az oldalhoz, mert bíráló megjegyzéseket fűztek az elnök bejegyzéseihez illetve gúnyolódtak rajta. A tiltás eredményeképpen sem az elnök, sem más közszereplő bejegyzéseit sem követhetik.

Az egyik New York-i szövetségi bírósághoz benyújtott perkérelemben az szerepel, hogy Trump lépése alkotmányellenes, mivel a kritika elfojtásával nem érvényesülhet a szólásszabadság . A pert indítók szerint, mivel az elnök sűrűn tesz közzé nyilatkozatokat a Twitteren, ezért az oldala nyilvános fórumnak minősül, amelyről nézetei alapján senki sem tiltható ki.  Ezt a tényt erősíti az is, hogy Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője a múlt hónapban tett bejelentése alapján az elnök Twitter-bejegyzései hivatalos állásfoglalásoknak minősülnek.

A felperesek a Twitter-oldal feloldását kérik, illetőleg annak elrendelését, hogy az elnöknek kötelező legyen mindenki számára Twitter hozzáférést biztosítania.
A pert indító Columbia Egyetem Knight intézete korábban Trumpnak címzett levelében figyelmeztette, hogy amennyiben továbbra is tiltva marad a hozzáférés a Twitteréhez, az intézet munkatársai jogi úton érvényesítik panaszukat.
“Mindenkinek, akinek életbevágóan fontos a demokrácia ügye, joga van hozzáférni az elnök Twitter-bejegyzéseihez” – írta közleményében Joe Papp újságíró és blogger, az egyetemi intézet keresetéhez csatlakozó hét egyéni pereskedő egyike. Papp leszögezte, hogy ő maga több mint tíz éve republikánus párti, és a pert nem politikai okokból indította, hanem mert “nagyon kényelmetlenül érzi magát a tiltás miatt”.

A kitiltottak között szerepelnek újságírók, szociológusok, politikai aktivisták, dalszerzők, továbbá Philip Cohen is, aki a Marylandi Egyetem professzora, aki azzal érdemelte ki a tiltást, hogy egy alkalommal azt írta Trump oldalára, hogy az elnök „korrupt, hozzá nem értő önkényúr” .

Illusztráció: CNN.com