Talált tárgyaknak is vannak jogai


Mit veszíthetek, ha megtartom, amit találtam…?

Szinte mindenki állt már mindkét oldalon: vagy elveszített valamit út közben, vagy talált. Sokan nem tudjuk azonban, hogyha találunk valamilyen tárgyat, bármilyen csekélynek tűnik is az értéke, úgymond joga van visszakerülnie eredeti tulajdonosához, hiszen annak tulajdonjogáról nem mondott le.

A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy nem minden esetben szolgáltatjuk vissza a talált tárgyakat. Abban az esetben, ha a megtaláló szerint nem képez túlnyomóan nagy értéket, hajlamos nem foglalkozni vele, pedig a jogszabály egyértelműen kimondja, hogy minden talált tárgyat vissza kell szolgáltatni, még akkor is, ha értéke csak 1 forintot is képez, ellenkező esetben bűncselekménynek minősül, mely akár 2 évnyi szabadságvesztéssel is járhat – fogalmazott az Országos Rendőrfőkapitányság rendőrezredese. Markó Attila elmondta, a talált tárgyak leadási helyét két részre lehet osztani. Bármilyen értékkel bíró talált tárgyat – legyen az pénztárca, kulcscsomó, személyes okmányok – minden esetben a kerületi illetékes jegyzőnek kell beszolgáltatni. Kivételt képeznek a különböző lőfegyverek, kábítószerek, pirotechnikai eszközök, melyeket a rendőrségen kell leadni.

Szert tehetünk azonban a talált dolog tulajdonjogára, ennek feltétele, hogy mindent megtettünk annak érdekében, hogy a dolgot a tulajdonosa visszakaphassa, ám a dolog tulajdonosa vagy az átvételre jogosult más személy a találástól számított egy éven – élő állat esetében három hónapon – belül a dologért nem jelentkezik.

A tárgyak útja, legalábbis elméletben, meghatározott útvonalat jár be, és maga a folyamat a következőképp zajlik. Miután a megtaláló leadja az általa talált tárgyat, az önkormányzati hivatal külön raktárába kerülnek. Jegyzőkönyvet készítenek, mely tartalmazza a megtaláló nevét és elérhetőségét, illetve, hogy meddig őrzi a tárgyat a hivatal. Abban az esetben, ha a határidőn belül – amely általában három hónap – nem jelentkezik a tulajdonos, vagy jelentkezik, de nem tart igényt a talált tárgyra, a becsületes megtaláló megtarthatja azt – nyilatkozott Kovács Tamás, Budafok-Tétény Önkormányzatának irodavezető-helyettese. Hozzátette, nyomozás csak abban az esetben indul, ha a talált tárgy részét képezi valamilyen hivatalos irat, amennyiben ilyet nem tartalmaz, nem indul semmilyen vizsgálat.

Az elveszett vagy ellopott tárgyak megtalálását segíti a Civil Körözési Rendszer szervezete, mely egy olyan internetes oldal, ahová be lehet jelenteni, ha találtunk, illetve ha elvesztettünk valamit. Mindkét esetben nagy segítség az oldal, mert információt kaphatunk arról, hogy egyáltalán érdemes-e keresni azt, amit elvesztettünk – fogalmazott Pándi Ákos, a Civil Körözési Rendszer szervezetének ügyvezető igazgatója.

Mindenki egyénileg dönt arról, hogy felajánl-e valamilyen jutalmat a becsületes megtalálónak. A jutalom általában egyfajta figyelemfelkeltésként is szolgál, ha a megtalálónak nem állna szándékában a visszaszolgáltatás – magyarázta Markó Attila.

Forrás: hirado.hu/origo.hu
Illusztráció: volksgruppen.orf.at