Százmilliós tartozással került sírgödörbe a cég


Solt – Kiskunhalas. Több, mint kétszázmilliós veszteséggel, tartozások garmadával került kényszertörlés alá a Solt – Parkmotel Kft., amelynek fő tevékenységi köre a szállodai szolgáltatás volt. Ma tele tartozásokkal, végrehajtásokkal, gyakorlatilag rohad szét a cég, a cégbíróságnál „kt. a.” bejegyzés alatt áll, ám a cégkivonat így is sok érdekességet rejteget.

A hárommilliós törzstőkével rendelkező cég az elmúlt 5-6 évben nem generált hatalmas bevételeket, bár ezt nyomon követni is nagyon nehéz, ugyanis a cég az utóbbi időkben nem igazán, pontosabban igazán nem adott be mérleget, a törvényi kötelezettsége ellenére. Ennek lehet oka az is, hogy a NAV 2015. év decemberében törölte az adószámát, a felgyülemlett tartozások miatt. A cégvezetés utoljára a 2014-es év gazdálkodásáról számolt be a cégbíróság felé, akkor már szerepelt a mérlegben a közel 200 milliós deficit. Az, hogy mindez miből jött össze, egyelőre még homály fedi.

A nyilvános cégadatokból azonban jól látszik, hogy a tetemes tartozást az utolsó működő évében hozta össze a cég, abban a 2013-as évben, amikor januárban új tulajdonosok lettek bejegyezve a cégjegyzékbe. Az iratok szerint 2013. végén még volt a cégnek 313 millió forintnyi eszközvagyona, és emellett rendelkezett 170 millió tőkével. Ám egy év elteltével történt valami.

A következő évben eltűntek a 313 milliót érő eszközök, 442 ezer forintnyi cucc maradt a cégben, de oda lett a 170 milliós tőke is, tehát majd’ 400 millió pattant meg a cégtől, úgy, hogy közben csak egy 143 milliós rövid lejáratú kötelezettségnek tettek eleget, ami lehetett akár tagi hitel is. Hogy a pénz hová lett, és a köztartozásokat ki fizeti majd ki, egyelőre nem tudni.

A kényszertörlés alatt álló cég tulajdonosai köszönik, most is jól vannak, élik világukat. Sőt! Van, aki közfeladatot is ellát úgy, hogy a hozzá köthető vállalkozás ellen NAV végrehajtások sora van elrendelve. A most sírgödörbe került solti cég egyik fő tulajdonosa ugyanis a kiskunhalasi WVI Holding Szolgáltató Kft., amelynek 2013. év januárjától, Kiskunmajsa város korábbi polgármestere, ma képviselő testületi tagja, Faludi Tamás az ügyvezetője. A WVI Holding több cégben is érdekelt, mint tulajdonos ezekből (is) szerzi bevételét. Ám sem ezek a cégek, sem pedig az ezekből befolyt bevételek nem szerepelnek Faludi képviselői vagyonnyilatkozatában, mely most lapunk információi szerint bizottsági vizsgálat alá kerül. A testület arra kíváncsi, hogy igaz-e Faludi azon állítása, amely szerint a korábbi cikkünkben leközölt, a Probart Kft.-ben betöltött felügyelőbizottsági munkálataiért mindössze havi bruttó 10 ezer forintos illetményt vesz fel. Több munkája lesz most ennek a vizsgálóbizottságnak, ugyanis az egykor SzDSz-es polgármester a WVI Holding Kft.-nek nem tagja, hanem alkalmazott ügyvezetője, így díjazás nélkül nem láthatja el a feladatát. Ha vélelmezzük, hogy az ex-polgármester rendelkezik érettségi bizonyítvánnyal, akkor már a szakképzett minimálbért meg kell kapja, ami több, mint bruttó 160 ezer forint, aminek szintén nincs nyoma a hivatalosan okiratnak számító vagyonnyilatkozatban.

 

Hozzászólások