Kero

Stróman mögött bújkál Kerényi Szegeden


Szemrebbenés nélkül, mintha mi sem történt volna, úgy vonult be a szegedi REÖK Palotába a zaklatási botrányok középpontjába került Kero, azaz Kerényi Miklós Gábor – kinek lapunk ez úton is sok boldog névnapot kíván.

Kero a Moliére: Tartuffe darabjára érkezett, melyet Herczeg Tamás, az önkormányzati tulajdonú Szegedi Szabadtéri Nonprofit Kft. ügyvezetője rendezett.

Kerényi Miklós Gábor – az Operettszínház egykori igazgatója, majd ex-művészeti vezetője – neve az elmúlt időszakban elsősorban a körülötte kialakult botrányok miatt csenghet ismerősen: több fiatalkorút is bántalmazott, amelyről néhány névtelenségét kérő áldozat is úgy vallott, Kerényi Miklós Gábor vállfával verte, konkrétan elfenekelte őket.

A szemtanúk hétfőn úgy látták, Kero laza volt, mint akire semmilyen hatással nincsenek a történtek.

Úgy látszik a bukott direktor még mindig szívesen látott vendég a Szabadtérinél, akivel boldogan dolgoztak egykor és dolgoznak is együtt a mai napig, a rendező förtelmes múltjától függetlenül.

Lapunk megkereste a Szegedi Szabadtéri Nonprofit Kft. igazgatóját – Herczeg Tamást – aki azt sem akarta érteni, miért kéne neki tudnia arról, hogy Kerényi megjelent a hétfői előadáson, majd készségesen válaszolt a kérdéseinkre, később, azonban, nyilatkozatát írásban letiltotta.

Színházi forrásokból úgy tudjuk, hogy a teátrum vezetése igyekszik azt a látszatot kelteni, hogy nem Kero rendezi Notre Dame-i toronyőr című darabot a következő színházi évadban Szegeden, hanem egy asszisztense vezényli le azt. Ezzel szemben a szegedi teátrum honlapján, még mindig a botrányos rendező van megjelölve a darab mellett. Úgy tudjuk azonban, hogy az asszisztens neve mögött ténylegesen Kero áll majd. Értesüléseink szerint a Tisza menti város kulturális vezetése, ha nyilvánosan nem is, de burkoltan mindenképp kiáll Kerényi mellett, ám a konfrontációkat nem vállalják fel érdekében.

A darabbal kapcsolatban, a következő közleményt adták ki a nonprofit Kft. vezetése, Kerényi botránya után:

„A Notre Dame-i toronyőr magyarországi jogkezelőjeként tájékoztattuk a kialakult helyzetről a jogkezelő Music Theatre International Europe-ot, amellyel a darab budapesti és szegedi játszási jogára szerződést kötöttünk. Ők a héten egyeztettek a jogtulajdonos Disney vezetőivel, és az az egyöntetű döntés született, hogy a jelenlegi helyzetben nem látnak okot arra, hogy az előadás ne legyen továbbjátszható, vagyis sem a tervezett budapesti, sem a jövő nyári szegedi előadások nincsenek veszélyben jogi szempontból ” – Pentaton Koncert- és Művészügynökség közleménye.

A fenti közlemény többszöri olvasása sem győz meg arról, hogy Kerényi Miklós Gábor ne venne részt a darab munkálataiban, vagyis ez nem a rendező személyéről szól, csupán a folytatásról rendelkezik, személyi kérdések nélkül.

Fotó: Blikk – Pozsonyi Zita

Hozzászólások