Öröm és sírás a hétfői vizes számokban

A 200 m vegyesen a magyar háromszoros olimpiai bajnok mindenkit maga mögött hagyott: Hosszú Katinka megnyerte az első magyar aranyat. A női vízilabdacsapat úgy kapott ki a negyeddöntőben, hogy egy félidőn át nem lőtt gólt. Három magyar úszó is döntőbe jutott – így telt a vb hétfői napja.

A női 200 méteres vegyes döntőjében, július 24-én, Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok a legjobb idővel – 2:07:00-tel – jutott a döntőbe. A versenyző kicsit elégedetlen volt az eredménnyel, szeretett volna jobb időt úszni, de ez szerinte most teljesen mindegy. Aki egy másodpercen belül bejött hozzá képest, a japán Ohasi volt, és 92 századdal maradt el tőle. A harmadik az amerikai Cox lett, őt már 2,71 másodperccel verte meg. Ez volt Hosszú pályafutásának hatodik világbajnoki címe, a 200 vegyesen már a harmadik. Ráadásul a három címét zsinórban nyerte, 2013 óta senki nem tudta vb-döntőben legyőzni őt.

“Nagyon meg vagyok hatódva, nagyon le kellett magam nyugtatni verseny előtt” – nyilatkozta Hosszú az M4-nek percekkel a célba érkezése után. A közönségnek azt mondta: “ez a világbajnoki cím sokkal többet jelent nekem, mint a riói olimpiai arany”. Katinkát egyébként 200 gyorson láthatjuk még versenyezni, amit ő egy kis kirándulásnak tekint.

Shane Tusup, Hosszú edzője így nyilatkozott: az egyik legelképesztőbb élmény volt hazai közönség előtt versenyezni . Különösen nehéz volt a verseny szerinte amiatt, mert mindenki előre elkönyvelte Hosszút győztesnek, de elképesztő, ahogy a nyomást kezeli. Az elődöntőt követően így nyilatkozott: nem kell világcsúcs a győzelemhez, de jó lenne. Világcsúcs nem lett, de világbajnoki arany igen, és semmi más nem számít.

A vízilabda a nap második felében viszont megdöbbentő vereséget hozott. A magyar-kanadai női vízilabda-negyeddöntő meccs nem indult jól, az első negyedben 12 magyar lövésből 0 gól lett, 0-1 volt az állás ez után. A kanadaiak szigorú zónavédekezésével nem tudtunk mit kezdeni – szerencsére hátul a magyar védelem is jól összeállt. A második negyedben már mindkét csapatnak volt néhány gólerős perce, de így is csak 4-4 lett a vége, egyik oldalon sem tudtak igazán mit kezdeni a másik betonvédekezésével.

A kanadaiaknál Monika Eggens szerezte csapata első 5 gólját. A magyarok próbálták valahogy megmozgatni a kanadai védelmet, de a betömörülő ellenféllel nem lehetett mit kezdeni. A kanadaiak tökéletesen kényszerítették ránk a játékukat. A harmadik negyed így is csak egy gólt hozott, akár az első, 4-5 volt az állás az utolsó szünetben.

A meccs vége pedig még megdöbbentőbb lett: 4-6 a vége, vagyis az egész második félidőben nem lőtt a csapat gólt, rengeteg volt a kihagyott helyzet és a figyelmetlenség. A legjobb játékosaink lőlapja katasztrofális lett, a kanadaiak pedig egy ilyen védekezéssel sajnos teljesen jogosan jutottak a legjobb négybe.

Az ellenfelünk az 5-8. helyért a késő esti görög-spanyol meccs vesztese, Görögország lesz. A másik ágon az oroszok az olaszokat, az amerikaiak pedig az ausztrálokat verték meg.

Az este másik magyar érdekeltségű száma a férfi 200 m gyors volt, itt Kozma Dominik képviselte az országot. 1:45:87-et úszott, így a 3. legjobb idővel került be a holnapi döntőbe.

1500 gyorson két magyar is bejutott a holnapi döntőbe: Kapás Boglárka az 5., Késely Ajna pedig a 8. legjobb idővel. Ami a többi magyar úszót illeti: Balog Gábor 100 háton a 21. helyen ért célba, Sztankovics Anna,100 mellett lett a 25., Bernek Péter pedig 200 gyorson szintén a 25. helyen ért célba. Úszásban ezen kívül három döntőt – férfi 100 m mellúszás, női 100 m pillangó, valamint férfi 50 m pillangó -is rendeztek magyar érdekeltség nélkül.

Fotó: MTI

Forrás: hvg.hu

Hozzászólások