Nem mocskolom a polgármester-jelöltet, inkább befejezem

Aki ismeri az írásaimat, legyen az Kiskunhír, hvg.hu, vagy Blikk oldalain megjelent cikk, az tudja, én ellenzéki újságíró vagyok. Aki régről ismeri az írásaim, az tudja, én mindig ellenzéki vagyok. Hogy ez mit is jelent?

Nos, csak annyit, hogy nekem mindegy, ki fogja a kormányrudat, én elé tartok tükröt, és teljesen lényegtelen, hogy jobb-, vagy baloldali hatalom ül a trónon. Vallom, hogy a sajtó feladata ez, nem pedig szétpolarizálódni, és a számunkra kedves, szimpatikus politikai erő szekerét tolni. Idealista vagyok? Lehet. Épp ezért úgy döntöttem, befejezem. Most azt állítom: ez az utolsó cikkem. Hogy miért? Hosszú írás lesz, de elmondom…

Történt pedig, hogy néha provokatív írásaim nyomán megjelentek nálam kiskunmajsai ellenzéki politikusok, és elém tárták, mi mennyi mocskot tudnak nekem elmondani Patkós Zsolt szanki polgármesterről, aki történetesen Kiskunmajsa városvezetői székére pályázik. Megtalálták a hívószót is: Patkós fideszes. Több sem kell egy ellenzéki újságírónak, vártam, hogy tételesen megkapjam Patkós gaztetteinek listáját, hogy azokat önök elé, a nagyérdemű szavazó publikum elé tárjam. Jöttek is garmadával, ilyen százmilliós, olyan hatvanmilliós tételek, melyeket „Patkós lenyúlt”, és gyakorlatilag csődbe vitte Szankot. „Hát, hogy akar egy ilyen, várost vezetni?”

Csakhogy…

Leírok én mindent, tudja ezt rólam sok mindenki. Le bizony! Bátor fiú vagyok, bemutatok bármit. HA IGAZ! Lehetett ezt látni akkor, mikor Faludi Tamás baloldali ex-polgármester dolgait mutattam be sok esetben pikírt módon, de akkor is, mikor a szintén helyi fideszes politikus kapta meg nyersen az arcába, valamennyi gusztustalanságát. (Ő azóta távozott közülünk, nyugodjon békében!) Mondhatni, nagyon nem érdekelt, ki mögött, milyen párt áll. Én másként mérem az embert. Van benne rosszindulat, vagy nincs.

És most itt van előttem Patkós valamennyi sumáksága, várja a papír, bizony le kell gépelni. De, mint az alcímben látták, mindig van egy „csakhogy”. Mikor évekkel ezelőtt néhai Koncz képviselő korábbi dolgait megírtam, négy hétig jártam az elém tárt ügyeket ellenőrizni. Mentem, mint a felhúzós maci, cégbíróság, NAV, és sorolhatnám mindazokat a hivatalokat, melyeknél megjelentem, kutakodtam egy teljes hónapon keresztül. Egy hónap, néhány sorért. Ám, mivel mindent hitelesen alátámasztottnak találtam, leírtam, és a bizonyítékokkal együtt bemutattam önöknek. Nem is lett per, minden sor igaz volt. Mint, ahogy nem lett per a Faludi Tamásról leírtakból sem, hiszen azoknak a cikkeknek is igaz volt valamennyi sora, szintén dokumentumokkal alátámasztva. Hát persze, hogy a Patkósról elém tárt dolgokat is leellenőriztem.

Láss csodát…

Különösen vágytam, hogy minden igaz legyen, hiszen Patkós Zsolt az általam kevésbé preferál Fidesz tagja, és kiskunmajsai polgármester jelöltje. Valahogy azzal nem foglalkoztam, hogy mit is tett Szankkal, milyen klassz kis települést csinált abból a faluból. Csak az kattogott bennem, hogy „most megvagy!”, itt vannak előttem a „viselt dolgaid”! No, lássuk, fussunk neki, ellenőrizzük le. Aztán láss csodát! Beütött az a helyzet, amire a sajtóetika jobban engedi az „üpsz” kifejezést leírni, mint, ami nekem akkor eszembe jutott. Az elém tárt dokumentumok hirtelenen tényekből rágalmakká váltak, objektív tájékoztatásból egy csapásra mocskolódássá vált volna a cikkem. A „cuccok” ugyanis nem igazak. Beletelt néhány hétbe ez is, sok kutakodás, interjú, irat-kikérés, adatigénylés, stb. Bárhogy csűrtem, csavartam, nem sikerült Patkósból szabályszegő politikust csinálnom, még akkor sem, ha történetesen fideszes. Több közgazdasági szakértő asztalán landoltak a szanki polgármester gennyes ügyeit „bizonyító” iratok, számtalan gazdasági újságíró kolléga segítségét kértem. Eredmény nélkül. Vagyis, egy így nem igaz. Volt eredmény, de nem az, amit vártam. Néztük jobbról, néztük balról, alulról, felülről, Patkós valahogy nem lett bűnöző.

Mi jön most?

Most az jön, hogy nem vagyok hajlandó bemocskolni egy embert, még akkor sem, ha fideszes. Inkább befejezem ezt a szakmát, ami az elmúlt időkben undorítóan gusztustalan lett. Leteszem a lantot, és maradok az eredeti szakmámnál, a repülésnél. Természetesen, visszafizetem azt a költségelőleget, amit az engem Patkósra uszító kiskunmajsai vállalkozótól kaptam arra, hogy fedezze a kutakodás költségeit, az interjúkhoz való utazást, az operatőr és a riporter kollegina munkadíját, és a nyomdai költségeket. Figyelnem kellett volna, és nem belecsúszni ebbe a helyzetbe. Látnom kellett volna a bajt egy olyan vállalkozónál, aki hol a fideszes nagyágyúnál, Lezsák Sándornál szteppel, hol pedig Faludi Tamás baloldali helyi politikus szekerét tolja úgy, hogy korábban az ellene szóló információkat ő maga szolgáltatta a sajtónak és néha finanszírozta a nyomtatás költségeit. Hiba volt, de levontam a konzekvenciát. Leporolom magamról a kukoricadarát, és elhúzok a balfenéken.

Majd jövök, ha nem kell mocskolódni, írhatom azt, ami igaz.

 

Szekeres Szabolcs

Hozzászólások