Nagyon veszélyes fertőzés jelent meg a magyar határnál, nincs ellene oltás


Egyre több helyen bukkan fel az afrikai sertéspestis: Csehországban, Ukrajnában és Lengyelországban vaddisznókban és házi sertésekben is kimutatták már a vírust – figyelmeztet közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

A veszélyes vírus jelenlétét legutóbb Csehországban mutatták ki, Ukrajnában pedig szinte minden hétre jut egy újabb fertőzésről szóló hír. A betegség egyre közelebb kerül a magyar határhoz. A jelentős gazdasági kárral fenyegető járványt csak szerencsével és elővigyázatosságal lehet elkerülni, mert nincs ellene védőoltás.

Csehországban először június 26-án mutatták ki a vírust, az eltelt szűk két hétben pedig már 24 vaddisznó esetében igazolták, hogy ebben a betegségben pusztultak el.

A fertőzéssel leginkább érintett terület hazánk környezetében minden bizonnyal Ukrajna. Keleti szomszédunk szinte teljes területéről érkeznek bejelentések a betegségről, a hazánkhoz legközelebb eső területen, Kárpátalján a tavaly decemberi és 2017. május végi esetet követően egy újabb, Zárnya település közelében talált elhullott vaddisznó teteméből mutatták ki a vírust.

Lengyelországban 12 házi sertésben és 40 vaddisznóban mutatták ki a betegséget a Vajdaságban.

A NÉBIH arra figyelmeztet, ha valaki elhullott vaddisznót talál, azonnal értesítse a hatóságot a zöldszámon (06-80/263-244). Továbbá kikötötték, hogy a határon tilos sertéshúst és húskészítményt áthozni, mint ahogyan szigorúan tilos a sertésekkel élelmiszerhulladékot etetni. A sertéstartókat, vadászokat arra kéri a hatóság, hogy kiemelten ügyeljenek a járványvédelmi intézkedések, valamint az országos főállatorvosi határozatok betartására.

Bár egyelőre sikerült elkerülni, hogy megjelenjen az országban az úgynevezett afrikai sertéspestis, a betegség egyre közelebb kerül hazánk határaihoz, a közép-európai országok sorra jelentik be az újabb fertőzéseket. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatása szerint az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt az afrikai sertéspestisben elhullott vaddisznók, illetve házi sertések száma Európában.

Az, hogy itthon még nem találtak fertőzött állatot, gyakorlatilag csak a szerencsének köszönhető.

Forrás: inforadio.hu

Illusztráció: NÉBIH