Most már csak elítélik Jakubinyit

Még idén a bíróság elé áll Jakubinyi Róbert. A Gyurcsány-kormány által felügyelt titkosszolgálat egyik legismertebb botrányának, az Egymásért Egy-másért Alapítvány ügyének kulcsfiguráját adócsalással, sikkasztással és csempészéssel vádolják, mint felbujtót. A vesztegetési ügyében már jövő héten elítélhetik – írja a Magyar Idők cikkében Szemán László János újságíró.

Már a harmadik bírónál van Jakubinyi Róbert büntetőügye, amióta tavaly októberben a Fővárosi Főügyészség adócsalás, sikkasztás és csempészés miatt nyújtott be vádiratot ellene a Fővárosi Törvényszékre, tudta meg a törvényszék sajtóosztályától a Magyar Idők. Az ügy az Egymásért Egy-másért Alapítvány botrányához kapcsolódik.

A vádirat 2016. október 17-én érkezett meg a törvényszékre, majd az ügyet kiszignálták Kenéz Andrea bírónőre. Ő 2017 elején lemondott bírói jogállásáról, miután fegyelmi eljárás indult ellene, mert a terrorcselekmények miatt elmarasztalt Budaházy György és társai ügyében elmulasztotta az ítéletét határidőre írásba foglalni.

Ezt köve­tően Laczó Adrienn bírónő volt jogosult eljárni az ügyben, aki az iratok tanulmányozása során állapította meg, hogy vele szemben kizárási ok áll fenn. A bírónő ugyanis korábban már ítélkezett az alapítványi ügyhöz kapcsolódó, évekkel ezelőtt lezárult perben egy kényszer-intézkedés meghozatalában. Február 10-én Jakubinyi Róbert ügyét átszignálták Albrecht Krisztián bíróra, aki hamarosan kitűzi az idei tárgyalási napokat. A per befejezésének időpontja jelenleg pontosan nem határozható meg.

Az évtizedeken keresztül kiváló titkosszolgálati és politikai kapcsolatai miatt háborítatlanul dolgozó Jakubinyi Róbert az Egymásért-botrány kirobbanásakor megszökött, így kimaradt az alapítvány másik főszereplője, Földesi-Szabó László volt rendőrezredes elítélésével végződött perből. A volt főtiszt hat év börtönt kapott. Jakubinyi Róbertet később Bécsben fogták el, majd onnan adták ki.

A vád szerint a csempészést felbujtóként, a Nemzetbiztonsági Hivatal jogászainak jóváhagyásával követte el. Társai­val együtt 2005 augusztusa, és 2007 februárja között 59 esetben a belföldi forgalomba bocsátott ázsiai importáruk után nem fizették meg a közterheket, több mint egymilliárd forinttal csökkentve az adóbevételeket. A férfit azzal is vádolják, hogy az ő utasítására a házi pénztárból csaknem egymilliárd forintot vettek ki, ami hozzá került, és azt nem az alapítvány, hanem a saját céljaira fordította.

Jakubinyi Róbert nyár óta ismét előzetes letartóztatásban van. Augusztus 17-én a Fővárosi Főügyészség vádat emelt ellene bírósági eljárásban elkövetett vesztegetés bűntette miatt. A vádirat szerint arra próbálta rábírni az éjszakai életben ismert Tanyi György védőjét, hogy az ügyvéd vegye rá a házi őrizetben lévő védencét: szökjön meg, és Pintér Sándorral kapcsolatos dokumentumokat vigyen ki külföldre azért, hogy azokkal a külföldi sajtóban lejárassa a belügyminisztert.

(Szöveg: Magyar Idők, fotó: Blikk)

TITKOSSZOLGÁK ÉS SZÁZMILLIÓK

Jövő héten első fokon ítéletet hirdetnek a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsán folyó titkos eljárásban. Sajtóértesülések szerint Jakubinyi Róbert a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati vezetőit vesztegethette meg, és az ügy az Egymásért Egy-másért Alapítványhoz kapcsolódik. Az állítólagos vád szerint Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója, valamint Gyarmati György, a polgári elhárítás volt osztályvezetője azért kapott milliókat – egyes hírek szerint százmilliót is meghaladó összegeket – az alapítvány pénzéből, hogy cserébe védjék Jakubinyi Róbertet a hatóságok fellépésétől. Galambos Lajos a főigazgatói posztról távozva lett az alapítvány kuratóriumának tagja, amelyben a ténylegesen szolgáló Gyarmati György már korábban felbukkant.

Hozzászólások