glifozát

Megszavazták – Az EU megújította a nagy port kavaró vegyszer engedélyét


Öt évre hosszabbította meg az Európai Unió a glifozát nevű növényvédőszer-hatóanyag engedélyét, melyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákellenes ügynöksége rákkeltőnek minősített.

Támogatja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a glifozát december 15-én lejáró uniós engedélyének megújítását, ugyanis véleményük szerint a rendelkezésre álló vizsgálati eredmények alapján a hatóanyag nem sorolható be a feltételezhetően rákkeltő szerek közé.

Így az uniós fellebbviteli bizottság november 27-ei ülésén, amely az EU tagállamainak szakértőiből és az Európai Bizottságból állt, megszavazta a hatóanyag újabb öt évre szóló engedélyezését.

A javaslat elfogadásában Németország döntő szerepet játszott, amely a korábbi tartózkodása helyett az engedély mellett voksolt, ezzel eldöntve a vitás kérdést.

Tizennyolc tagállam szavazott a glifozát mellett, köztük olyan országok, melyek korábban tartózkodtak, mint például Lengyelország, Bulgária és Románia.
Portugália továbbra is tartózkodott, és csupán kilenc tagállam utasította el a vegyszer engedélyezését.

Magyarország már a korábbi tárgyalások során is az engedély mellett adta le a szavazatát, és a fellebbviteli tárgyalásokra is már úgy érkezett a magyar delegáció, hogy tudni lehetett, ki is tartanak a korábbi álláspontjuk mellett.

A glifozátot legtöbbször génmódosított növények védelmére használják általános gyomirtóként. A környezetvédők szerint a glifozát megöl minden növényt, algát, baktériumot és gombát a gabonaföldeken és annak környezetében, így tönkretéve az ökoszisztéma egyensúlyát.

Az elmúlt 42 évben már 9.4 millió tonnát kiszórtak a glifozátból Európában, s ez a mennyiség már így is a Föld minden egyes megművelt hektárjára 22 dekagramm glifozát kiszórását jelenti. – írja a greenfo.hu

A Nébih tájékoztatása szerint a glifozátot tartalmazó készítmények nemzeti szinten további felülvizsgálatokon esnek majd át, és ha indokolt, a felülvizsgálatok eredményeként tagországi szinten további kockázatcsökkentő intézkedéseket lehet hozni. – tette közzé az agrarszektor.hu

Fülöp Tímea

Hozzászólások