Mégsem olyan okos Jakubinyi Róbert – Bírótól, bíróig járkál, persze rabláncon


Még idén ismét bíróság elé kell állnia Jakubinyi Róbertnek, a Gyurcsány-kormány titkosszolgálatát érintő Egymásért Egy-másért Alapítvány botránya egyik főszereplőjének, akit Pintér Sándor lejáratásának kísérlete miatt vádolnak vesztegetéssel. Jakubinyi októberben egy másik ügyben első fokon már négy évet kapott szintén vesztegetésért – írja a Magyar Időkben Szemán László.

Hamarosan a Fővárosi Törvényszék két különböző büntetőtanácsa elé állhat két különböző büntetőügyében Jakubinyi Róbert. Az egyik eljárásban a Gyurcsány-kormány által felügyelt polgári elhárítás egyik legismertebb botrányának, az Egymásért Egy-másért Alapítvány ügyének kulcsfiguráját adócsalással, sikkasztással és csempészéssel vádolják, mint felbujtót.

A Fővárosi Törvényszék sajtóosztályának tájékoztatása szerint a büntetőügyben tárgyalást előkészítő ülést tűztek ki. A nyilvánosság kizárásával zajló ülés feladata annak biztosítása, hogy törvénysértő vád ne kerüljön a bíróság elé, és az eljáró tanács ne vonjon hatáskörébe vagy illetékességébe nem tartozó ügyet. Úgy tudjuk, hogy az adott ügyben pertechnikai kérdések merülhetnek fel, elsősorban az eljárás gyorsítása érdekében. Az előkészítő ülés után tűzi ki Albrecht Krisztián bíró a tárgyalási napokat, még idei dátumokkal, ám az elsőfokú ítélet kihirdetése tavasznál korábban nem várható.

földesiszabó A Fővárosi Főügyészség adócsalással, sikkasztással és csempészéssel vádolja a kiváló titkosszolgálati és politikai kapcsolatai miatt évtizedeken keresztül háborítatlanul dolgozó Jakubinyi Róbertet, aki az Egymásért-botrány kirobbanásakor megszökött, így kimaradt az alapítvány másik főszereplője, Földesi-Szabó László volt rendőr ezredes elítélésével végződött perből. A volt főtiszt hat év börtönt kapott, Jakubinyi Róbertet később Bécsben fogták el, majd az osztrák szervek adták át a férfit a magyar hatóságoknak. A vád szerint Jakubinyi a csempészést az egykori Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) jogászainak jóváhagyásával követte el.

 

Társaival együtt 2005 augusztusa és 2007 februárja között 59 esetben a belföldi forgalomba bocsátott ázsiai importáruk után nem fizették meg a közterheket, több mint egymilliárd forinttal csökkentve az adóbevételeket. A férfit azzal is vádolják, hogy az ő utasítására az alapítvány házipénztárából csaknem egymilliárd forintot vettek ki, ami hozzá került, és azt nem az alapítvány, hanem a saját céljaira fordította.

Jakubinyi nyár óta előzetes letartóztatásban van a másik, most bírói szakba eljutott ügye miatt. A Fővárosi Törvényszék sajtóosztályának tájékoztatása szerint a vesztegetés bírósági/hatósági eljárásban bűntett miatt folyamatban lévő büntetőügyben kitűzték az első tárgyalási napot, azonban a dátumról csak később adhatnak tájékoztatást, mivel az idézések kézbesítése még tart. Jakubinyi a vádirat szerint arra próbálta rábírni az éjszakai életben ismert, házi őrizetben lévő Tanyi György védőjét, hogy az ügyvéd vegye rá védencét: szökjön meg, és Pintér Sándorral kapcsolatos dokumentumokat vigyen ki külföldre azért, hogy azok segítségével az ottani sajtóban lejárassa a belügyminisztert.

 

Jakubinyit október 19-én, első fokon már négy évre ítélte a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa Galambos Lajos, a Gyurcsány-kormány polgári elhárításának

Galambos Lajos tábornok a Katonai Bíróság folyosóján
Galambos Lajos a Katonai Bíróság folyosóján

volt főigazgatója és Gyarmati György, az NBH volt osztályvezetője megvesztegetése miatt. Galambost ezért, valamint államtitoksértésért ötéves szabadságvesztéssel, továbbá 150 millió forint vagyonelkobzással sújtották, Gyarmati vesztegetésért három évet kapott, és 100 millió forint vagyonelkobzásra ítélték.

(Képek és szöveg: Magyar Idők)

 

Hozzászólások