Megerőszakolták – 30 év börtönt kapott


Harminc év börtönre ítélt a bíróság Salvadorban gyilkosság miatt egy megerőszakolt tizenéves lányt, mert magzata halva született.

A napokban ítéltek el egy fiatal nőt Salvadorban, akinek a története nagyon felkavaró.

A 19 éves Evelyn Beatriz Hernández Cruz még középiskolás volt, amikor egy bűnbanda tagja hónapokon át többször megerőszakolta. A lány nem tudta, hogy várandós. Fájni kezdett a hasa és a háta, ezután a vécében hozta világra a magzatot, aki már nem élt, amikor megtalálták.

A bíróság 2017. 07. 06-án fogadta el az ügyészség érvelését, hogy a lány gyilkosságot követett el azáltal, hogy nem vett részt terhesgondozáson.

Az ügyész azzal érvelt, hogy a lány azért nem ment el orvoshoz, mert nem akarta a gyereket, akit a szülés után a vécébe dobott azzal a szándékkal, hogy megölje. A lány azt állítja, csak a történtek után jött rá, hogy szült, mikor édesanyja hasi fájdalmai miatt kórházba vitte.

A lányt az után vették őrizetbe, hogy a vécében megtalálták a halott csecsemőt. Ezt követően egy héten át a kórházi ágyához bilincselték. Ügyvédje szerint az ítélet jogszerűtlen és igazságtalan, nem veszi figyelembe a bizonyítékokat, a bíró nem a jog, hanem a saját erkölcsi meggyőződése alapján döntött, ezért fellebbezni fognak.

A jogvédő szervezet vezetője Morena Herrera, amely az abortusz bűncselekménynek tekintése ellen küzd, azt állítja, hogy az ítélet téves: a bíró és az ügyész előítéletein alapul, nincs közvetlen bizonyíték arra, ami az ítéletben szerepel, és arra sincs elegendő bizonyíték, hogy az elítélt lány mit tett pontosan.

Az orvosok ugyanis nem tudták megállapítani, hogy a magzat már az anyaméhben meghalt, vagy a szülés utáni percekben vesztette életét.

Salvador egyike annak az öt országnak a világon, ahol a művi vetélés minden körülmények között tilos. Az erről szóló jogszabályt 20 évvel ezelőtt bármiféle nyilvános vagy szakmai egyeztetés nélkül fogadta el a parlament.

Jelenleg a törvényhozás előtt van egy olyan javaslat, amely engedélyezné a terhességmegszakítást nemi erőszak esetén, ha a magzat nem életképes, vagy ha a várandós nő élete veszélybe kerül, de a törvényjavaslatot az illetékes parlamenti bizottság négy hónapja nem továbbította a törvényhozás plénumának, hogy szavazhassanak róla.

Illusztráció: pinterest.com

Forrás: The Guardian