Lezuhant az eltűnt vitorlázógép Bács-Kiskun megyében


A vitorlázórepülő a Bács-Kiskun megyei Pirtó közelében zuhant le, a mentők egy nő holttestét találták meg a helyszínen péntek reggel.

A Honvédelmi Minisztérium pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: csütörtök este a polgári légiforgalmi irányítás Pirtó térségében elvesztette a kapcsolatot egy ASG-21 típusú vitorlázó repülőgéppel, ezért a légierő ügyeletes parancsnoka elrendelte a szolnoki légi kutató-mentő szolgálat felszállását. Továbbá közölték, hogy a vitorlázórepülőt hajnalban megtalálta a kutató-mentő helikopter, a földi egységekkel megkezdték a mentést.

A katasztrófavédelem munkatársai, járási mentőcsapatok és civilek is keresték a Pirtó környéki erdőkben azt a vitorlázógépet, mellyel csütörtökön délután szakadt meg a rádiókapcsolat. A kutatóegységek földön és levegőben egyaránt keresték a 18 méter szárnyfesztávú gépet, majd pár órára felfüggesztették a kutatást, amit ma reggel újraindítottak. Péntek reggel 6 óra körül megtalálták a gépet Pirtó külterületén.

A gép pénteken hajnali 5 órakor a szolnoki bázisról felszállt egy honvédségi helikopter, mely a terület fölé repült, végül ennek a legénysége találta meg Pirtó északi részén az erdőben a földbe csapódott, összeroncsolódott gépet – tudtuk meg a katasztrófavédelemtől. Ők irányították a becsapódás helyszínére a halasi hivatásos tűzoltókat, illetve a mentőket.
A területen továbbra is kutatást folytatnak, így egyelőre nem tudni, hogy a pilóta egyedül utazott-e a gépen, miként az sem, hogy honnan szállhatott fel a vitorlázó.

A baon.hu információi szerint egy motoros vitorlázógép zuhant le. Úgy tudjuk, hogy a radaron látható volt a zuhanás, a gép másodpercenként 22 métert süllyedt.
A földbe fúródott roncshoz senkit nem engednek közel a közlekedésbiztonsági szolgálat, illetve a rendőrség munkatársai, de a helyszínről származó információk alapján úgy tudjuk, hogy a gép egyik szárnyát a törzstől több száz méterre találták meg, a másik szárnya után még kutatnak az egységek.

Illusztráció: pixabay