kovacszoltan

Kovács Zoltán Kanadában folytatott megbeszéléseket


Kovács Zoltán kormányszóvivő háromnapos látogatást tett Kanadában, ahol Magyarország fő gazdasági céljairól és az Európai Unió előtt álló feladatokról is folytatott megbeszéléseket.

Kovács Zoltán a kanadai fővárosban, Ottawában, és a kanadai üzleti élet központjában, Torontóban, parlamenti képviselőkkel, a gazdasági élet befolyásos szereplőivel, kutatóintézetek vezetőivel és véleményformálókkal találkozott.

Az ottawai Globális Ügyek Intézetében Magyarország európai szerepéről, európai uniós helyzetéről cserélt eszmét az intézet vezető munkatársaival. Tárgyalópartnerei között volt Ferry de Kerckhove, a stratégiai kérdések szakértője, volt diplomata, jelenleg egyetemi tanár, továbbá Garnett Genuis, albertai politikus, a Konzervatív Párt parlamenti képviselője, valamint Andrew Bennett, a Cardus Intézet vezetője.

Ferry de Kerckhove jól ismeri az európai politikát és Magyarországot is, s ezúttal elsősorban a magyar gazdaság eredményei és sikerei érdekelték, akárcsak a konzervatív képviselőt, Garnett Genuist.
Andrew Bennett, aki a kifejezetten vallási kérdésekkel és a vallásszabadsággal foglalkozó Cardus Intézet programigazgatójaként egyebek között az üldözött közel-keleti keresztények sorsát követi figyelemmel, tájékozódott Kovács Zoltántól a magyar kormány ilyen irányú erőfeszítéseiről.

A kormányszóvivő részletesen bemutatta neki a magyar kormány egyedülálló humanitárius szerepvállalását, a Hungary Helps programot. A 2017-ben indított kormányzati keretprogram az üldözött közel-keleti keresztényeknek a szülőföldjükön nyújt konkrét segítséget, hozzájárulva ezzel az Európát érő migrációs nyomás enyhítéséhez.

Kovács Zoltán találkozott Chaim Mendelsohn rabbival, a Chabad Lubavics mozgalom kanadai föderációjának vezetőjével is. A mozgalom amellett, hogy aktív haszid zsidó közösség, szociális és jótékonysági tevékenységet végez világszerte.
Egy ottawai díszvacsorán a magyar kormányszóvivő eszmecserét folytatott a magyar gyökerű Moshe Rothman-Tas rabbival is.

Torontói megbeszéléseit értékelve Kovács Zoltán elmondta: a politológiai kutatásokkal foglalkozó C.D. Howe Intézetben folytatott megbeszélései és tartományi konzervatív képviselőkkel tartott találkozói után – amint fogalmazott: – “szikrázó vitával kísért” előadást tartott a Torontói Egyetemen, amelyet Észak-Amerika egyik legerősebb kutatói és oktatói karával rendelkező felsőoktatási intézményeként tartanak számon.

Kovács Zoltán elégedetten nyilatkozott kanadai megbeszéléseiről. Hangsúlyozta, hogy a gazdasági élet szereplői és a politikai döntéshozók ismerik Magyarországot, és nem hagyatkoznak a sajtóban megjelenő, időnként korántsem árnyalt Magyarország-képre.

A szóvivő fontosnak nevezte találkozóját a torontói magyar közösség tagjaival, köztük Frank Hasenfratz milliárdossal, a híres Linamar vállalat alapítójával, Kókai Tiborral, a neves építésszel, vagy Ayklerné Papp Zsuzsával, a Rákóczi Alapítvány elnökével.

Fülöp Tímea

Forrás: MTI

 

Hozzászólások