kortársak

Kortárs fiatalok segítik a rendőrség bűnmegelőzési munkáját


A kecskeméti rendőrség 14-18 éves korosztályát megcélzó bűnmegelőzési programjában hasonló korú fiatalok vesznek részt, tartanak előadásokat kortársaiknak.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által kezdeményezett kísérleti munkaprogram azért jött létre, mert a rendőrség felismerte azt a tényt, hogy ez a tizenéves korosztály, akikhez szeretnék az üzenetüket eljuttatni, sokszor nagyon nehezen érhető el. Pontosan azért, mert abban az életkorban vannak, amikor a legkevésbé talál befogadó fülekre a szülői szó, a tanár intelme, leginkább saját kortársaiktól fogadják el a véleményt, tanácsot, vagy éppen a segítséget.

„Ha valamilyen baja van, inkább magában tartja, ami rengeteg nehéz helyzetet okozhat. Tapasztalataink szerint egymás közt beszélik ezt meg, éppen emiatt rendkívül sok hamis, téves, pontatlan információ kering a drogról, a családon belüli és az iskolai erőszakról, az internetes zaklatásokról, az áldozattá válásról. Mivel ezt egymás között tárgyalják meg, felvetődött, hogy be kellene vonni néhányukat a bűnmegelőzésbe.” – árulta el Tót Szilvia őrnagy, a Kecskeméti Rendőrkapitányság bűnmegelőzési osztályvezetője, a projekt felügyelője.

A kiválasztott kortárssegítők tanáraik ajánlásával, illetve pszichológiai tesztek megfelelő kitöltésével, és motivációs leveleik alapján kerültek be a programba.

A Kortársak csoportja kötetlen beszélgetések keretein belül dolgoz fel olyan témákat, mint például az alkoholfogyasztás, részegség veszélyei, esetleges büntetőjogi következményei.

A program sikerességét mutatja, hogy a kortárssegítők februártól hétvégenként Kecskemét legnagyobb bevásárlóközpontjában kapnak egy standot, ahol megoszthatják velük a fiatalok a felmerülő problémáikat, illetve már több középiskolától is kaptak meghívást a Kortársak egy-egy kötetlen beszélgetésre.

Fülöp Tímea

fotó: police.hu, Erdei Mihály

A cikk a Kiskunhír II. évf./1. számában, a 2. oldalon is olvasható.

Hozzászólások