mehecske

Komoly komplikációt okozhat az egyszerű méhcsípés


Kedvez az idő a szorgos-dolgos méheknek, gyűjthetik a pollent, készülhet a méz. Ami azembereket illeti, legyenek óvatosak, mert a méhcsípésekkel nem jó viccelni, főként azoknak, akik allergiások rá.

Érdemes leszögezni, hogy a méhek nem támadják direkt meg az embert, csakis akkor használják a fullánkjukat, amikor veszélyben érzik magukat, ha hirtelen valaki rájuk lép, vagy megmarkolja őket. A csípést követően a méh elpusztul, így ezért is csakis végső esetben támad a rovar, ezt nem árt tudni.

Mit tartalmaz a méhméreg?

A fő alkotóelem a melittin, ez teszi ki a méreg fehérjéinek az 52 százalékát;
van benne még apamin, ami egy gyenge idegméreg;
foszfolipidáz, ez a legrombolóbb komponens, amivel képes lebontani a foszfolipideket, csökkenti a vérnyomást, véralvadásgátló;
hialuronidáz, ami kitágítja a hajszálereket, és segít a gyulladás terjedésében; Az allergiás reakciót a melittin, a foszfolipidáz és a hialuronidáz váltja ki.

Mi a teendő csípés esetén?

1.A méh fullánkját óvatosan távolítsd el, lehetőleg egy steril csipesszel, majd fertőtlenítsd a bőrrészt. Az olykor mozgó mérget tartalmazó tasakhoz ne nyúlj hozzá, mert így még több méreg juthat a szervezetedbe!

2.A méhméreg savas hatású, így semlegesíteni lehet lúgos hatású készítménnyel, amilyen a szappan.

3.Nem szabad vakarni a csípés helyét, mert így felgyorsul a méreg terjedése, és ezzel együtt a gyulladás. Érdemes jéggel borogatni a csípés helyét.

4.Ezután érdemes antihisztamin tartalmú gyógyszert bevenned, ha nem is tapasztaltál allergiás reakciót.

4.Antihisztamin tartalmú krémekkel is bekenheted a csípés helyét, az is segít.

5.A megfelelő folyadékbevitel enyhíti a gyulladás mértékét. Legtöbbször akkor lehet baj a csípésből, ha az allergiás reakció miatt összeszűkül a torok körüli rész, megnehezítve a lélegzetvételt. Ez akkor történhet, ha a csípés a nyak körüli részen következik be.

 

A legtöbb méhcsípéses esetben pár órán belül elmúlnak a tünetek, kevés esetben szokott komoly komplikáció kialakulni. Persze megvan az a mondás biztos mindenkinek, hogy ha ránk száll vagy a közelünkbe, akkor maradjunk mozdulatlanok, nem fog megtámadni. Kevés ember tud higgadt maradni, főleg ha nem egyetlen méhecskéről, hanem esetleg egy rajról van szó. Próbáljunk minél kisebb mozdulatokkal elmenni arról a területről, ha több csípést sikerült mégis összeszedni érdemes mentőt hívni, főleg, ha nem tisztázott, hogy allergiás-e rá! Senki életébe ne kerüljön egy ilyen „kaland”.

Hozzászólások