vizesvb

Kizárták a magyar váltót a vizes vébén

A vizes vébé szerdai eseményei magyar részről elég változatosra sikeredtek. Az eseménydús versenyszámok sok csalódást, és némi örömet is tartogattak a magyaroknak.

Elsőként női 50 méter háton Joó Sáráért izgulhattunk, előfutamában az ötödik lett új egyéni csúccsal: 28.91-gyel, ez négy századdal volt jobb az eddigi legjobbjánál. Összetettben viszont csak a 33. helyre volt elég, vagyis a magyar versenyző nem jutott tovább a középfutamba. A címvédő kínai Yuanhui Fu a legjobb, 27.21-es idővel ment tovább.

Nem jutottak tovább a magyarok a férfi 100 méter gyors előfutamaiból. Bohus Richárd futamában elsőre nem tudott elrajtolni a mezőny, mert nem volt elég nagy csend az arénában. Másodszor viszont már rendben elindították a versenyzőket, Bohus az ötödik lett 48.87-es idővel. Ugyanebben a számban Kozma Dominik 48.89-cet úszott, vagyis sem Kozma, sem Bohus nem jutott tovább a középfutamba, összetettben Bohus a 18., Kozma a 21. lett.

Szilágyi Liliána futamában esélyt sem adott ellenfeleinek: 2.07.73-as idővel, elsőként ért célba. Majd Hosszú Katinka következett, 2.07.25-tel ugyancsak futamgyőztesként ment tovább, és – Rióval ellentétben – vállalja is a szereplést a délutáni középdöntőben, a 200 gyors döntője után. A női 200 pillangó középfutamában Hosszúé a legjobb, Szilágyi Liliánáé az ötödik idő.

A magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya, Sós Csaba a fiáért, Sós Dánielért izgulhatott a férfi 200 vegyes előfutamában. Czene Attila napra pontosan 21 éve nyert ebben a számban olimpiát, most azonban Sós Dánielnek nem sikerült a továbbjutás. A 2.01.54-es idővel a 22. lett a mezőnyben.

Sokáig nem igazán hitt abban Cseh László, hogy sikeres tud lenni a hazai rendezésű úszó-világbajnokságon, de rengetegen támogatták, többek között ennek is köszönhette, hogy 200 méter pillangón szerdán ezüstérmet nyert a Duna Arénában.

A 31 éves magyar klasszis a versenyt követő nemzetközi sajtótájékoztatón elmondta, a riói olimpiát követően – ahol 100-on ugyan ezüstérmet nyert, 200-on viszont világbajnokként csak hetedik lett – hosszabb pihenőt tartott, és mindent elölről kellett kezdenie. Hozzátette, egyszerűen nem érezte magát jó erőben, ráadásul az ünnepek után komoly súlyfeleslege is volt, ami tovább nehezítette számára a munkát. A rekordot jelentően sorozatban nyolcadik világbajnokságán érmes Cseh kiemelte, ebben az időszakban nem hitt abban, hogy nagy sikert érhet el a budapesti világbajnokságon, de mindig volt valaki a családjában, az edzői stábjában, aki támogatta és átlendítette a nehéz pillanatokon. Ennek köszönhetően ő maga is fokozatosan elkezdett hinni magában.

Cseh a Duna Arénában egy fantasztikus hangulatú döntőben legnagyobb ellenfelétől, egyben jó barátjától, a dél-afrikai Chad Le Clos-tól kapott ki, s mint hangsúlyozta, tudta, hogy csak ő lehet az, aki legyőzi. A sajtótájékoztatón hosszan beszélt a rendkívül szimpatikus dél-afrikai úszó is, aki a célba érkezést követően barátja és egyben legnagyobb ellenfele kezét emelte a magasba. Chad Le Clos elmondta, a Duna Aréna hangulata leginkább egy futballstadionéhoz hasonlított, ilyen őrületet még sehol sem tapasztalt, rendkívül jólesett neki, hogy ilyen szurkolásban részesült.

Az új számnak számító 400 vegyes vegyesváltójának előfutamaiban rögtön született egy világcsúcs: az amerikaiak 3.40.28-ot úsztak.  A tokiói olimpián már műsoron lesz ez a vegyes-vegyes 4×100 méter, amit két női és két férfi úszó teljesít, minden úszásnemben 100-100 métert teljesítenek.

A magyar váltóban háton Balog Gábor kezdett, majd Gyurta Dániel következett a mellúszásban, négy testhossz előnnyel vezetett a szinte toporgó mezőny előtt. Szilágyi Liliána pillangón nem tudta tartani az öt másodperces előnyt, így az utolsó száz méterre harmadikként váltottak a mieink. Jakabos Zsuzsanna gyorsúszással zárta a számot, harmadik lett a magyar váltó, 3.46.96-os idővel.

Mindezt azonban hiába: szabálytalan váltás miatt kizárták a magyar csapatot, pedig nyolcadikként döntősök lettünk volna.

A csalódott magyar váltócsapat.

Fotó: origo.hu/hatharom.hu

Forrás: origo.hu/ MTI/haon.hu

TAGS:
Hozzászólások