csók

Július 6 – A csók világnapja


Július 6-án, azaz a mai napon ünneplik világszerte a csók világnapját. Az ismeretlen eredetű hagyomány napján összeszedtünk néhány érdekességet arról, miért is az egyik legnagyszerűbb dolog a világon a csókolózás.

A csók művészetére egy egész tudományág épül, filematológia néven.

A csókolózás feltehetően tanult viselkedés, nem minden kultúrában van szokásban. Az eszkimó és maori kultúrákban például az orrokat dörzsölik össze helyette.

Csókolózás során különböző feromonok cserélődnek melyek fontos élet- és viselkedéstani hatásokkal bírnak: boldogságért felelős hormonok termelődnek, mint például endorfin, szerotonin és adrenalin, ezáltal kerülünk mámoros állapotba. Ezek a pozitív stressz hatások megemelik a pulzust és javul a szív teljesítménye is. Csókolózás közben az átlagos 20-ról 60-ra emelkedik a lélegzetvételek száma egy perc alatt.

A csókolózás bonyolult fizikai folyamat, mely jelentős izomkoordinációt igényel. Egy csók összesen 34 arcizmot és 112 tartóizmot vesz igénybe. Ez felér egy kimerítő edzéssel, amely megakadályozza a bőr öregedését.

Az ajkak számos érzékeny idegvégződéssel rendelkeznek, ezért roppant érzékenyek az érintésre vagy harapásra.

kiss

A csókolózás jótékony mellékhatása, hogy két perc alatt 15 kalóriát égethetünk el.

Elsősorban stressz csökkentő hatással rendelkezik. Egy kontroll vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy a csókolózás gyakoriságának növelése a házas és együtt élő pároknál egyaránt érezhető stressz csökkenést, az együttélési elégedettség növekedését és koleszterinszint-csökkenést okozott.

A csókolózástól egészségesebbek leszünk. Egyes tanulmányok szerint a csók erősíti az immunrendszert, enyhíti a fájdalmat, megelőzi a fogszuvasodást.

A csókolózás növeli a várható élettartamot. Egy kutatás kimutatta, hogy azon férfiak, akik reggelente munkába menet megcsókolták feleségüket, öt évvel éltek tovább, mint azon sorstársaik, akik nem váltottak csókot partnerükkel.

Egyes kutatók szerint az első csókban kódolva van a pár jövője, így az első csókcsata gyakorlatilag egy érzelmi-biológiai teszt a friss párok számára. A szakértők mindezt azzal magyarázzák, hogy szagok segítségével mérjük fel partnerünket, sőt nyálunk egyes összetevői is szerepet játszanak abban, hogy el tudjuk dönteni: összepasszolunk, avagy sem. A csók minőségén keresztül képesek vagyunk megítélni potenciális társunk, szexpartnerünk vonzerejét, személyiségét, sőt akár azt is, mennyire bízhatunk benne.

csokkk

A leghosszabb csók rekordját folyamatosan próbálják megdönteni. A leghosszabb csók világrekordját 58 óra 35 perc 58 másodperccel egy Thaiföldi pár, Ekkachai Tiranarat és Laksana Tiranarat döntötte meg 2013. február 12. és 14.-e között.

Az emberek kétharmada a jobb oldali irányba fordítja a fejét csókolózás közben. Egy német kutatócsoport tagjai száz pár csókolózási szokásait vizsgálták. Arra a megállapításra jutottak, hogy ennek a szokásnak az állhat a hátterében, hogy magzatként a legtöbben jobbra fordítjuk a fejünket az anyaméhben, így innen ered ez az ösztön.

A francia csók kifejezés hivatalosan 2013-ban került a szótárakba, eredete pedig az első világháborúig nyúlik vissza, amikor is kivételes szenvedélyességgel búcsúztak párjaiktól a francia katonák.

A csók több ázsiai kultúrában is a kannibalizmus egyik formájának számít, és az undor érzése kötődik hozzá. Kínában és Japánban manapság is tabu a nyilvánosság előtti csókolózás.

Az iszlám törvények szerint még a házastársaknak is tilos a nyilvános csók – a maximálisan megengedett testi kontaktus az egymásba karolás –, és még napjainkban is 99 ostorcsapással büntethetők egyetlen csókért azok, akik nem házastársai egymásnak.

kissss

1439. július 16-án VI. Henry király betiltotta Angliában a csókolózást, mely döntésével a betegségek terjedését kívánta megfékezni.

1910-ben Franciaországban a vonatokon és a pályaudvarokon tiltották be a csókolózást arra hivatkozva, hogy a késések nagy részéért ez a tevékenység a felelős.

Egy átlagos nő körülbelül 15 férfit csókol meg életében, mielőtt rátalálna a nagy Őre.

Egy átlagos ember életében 20.160 percet tölt csókolózással.

A férfiak 63, a nők 97 százaléka csukott szemmel csókolózik.

Hozzászólások