rugalmas kerék nasa

Jön a NASA által kifejlesztett rugalmas kerék


A NASA új találmánya forradalmasíthatja az autóipart, ugyanis kifejlesztették a jóformán tönkretehetetlen autókereket.

Glenn Research mérnökei által fejlesztett kerék nikkel titánból áll, egy olyan ötvözetből, ami képes alkalmazkodni a környezethez, majd teljesen visszanyeri eredeti formáját, még a legextrémebb útvonal megtétele után is. – adta hírül a tisztajovo.hu

A kerékkel természetesen eredetileg nem az autózás élményét kívánták megnövelni, hanem az űrtechnika fejlesztése volt a cél, mégpedig olyan kerék létrehozása formájában, mely lehetővé teszi, hogy a más bolygókra küldött robotok ne akadjanak el akármilyen viszontagságos terepen is kell azokat használni.

A rugalmas kerék innovációja egy közel ötven éves kutatási munkát ölel fel. Eredetileg a NASA 1971-es Holdjáróját vették alapul, amit még az Apollo 15 küldetés során vittek a Holdra.
Ezek könnyű, drótvázas kerekek voltak, melynek célja az volt, hogy ne süppedjenek bele a Hold puha, porszemcsés talajába.

holdjáró
illusztráció

A fejlesztők ezt a koncepciót gondolták tovább, hogy a szerkezet elbírja a jóval nagyobb súlyt nyomó robotokat is.

A kerék lényegében egy levegő nélküli váz, ami több száz feltekercselt, majd egymásba szőtt acélszálból épül fel. Ez egy rugalmas hálót alkotva elegendő ahhoz, hogy megtartsa a járművet, de elég gyengéd ahhoz, hogy alkalmazkodjon a talajhoz.

A NASA tervei szerint a 2020-ban szolgálatba álló marsjárón használni fogja az új típusú kerekeket, aminek átdolgozott változatát várhatóan a földi járműveken is alkalmazzák majd a nem is túl távoli jövőben.

Fülöp Tímea

Hozzászólások