Petrás János

Három évre kitiltották a Kárpátia zenekar frontemberét Romániából


Közel másfél évig tartott a per, melyet a csíkszeredai ügyészség kezdeményezett.

A jogerős ítélet – a három évre eltiltott romániai fellépéseken túl – 9 ezer lej (kb. 600 ezer forint) pénzbírság megfizetésére is kötelezte Petrás János Lászlót, a Kárpátia rockegyüttes énekesét.

A Csíki Hírlap beszámolója alapján a romániai bíróság szerint a frontember az „emberiesség elleni bűntettekért felelős személyek kultuszának éltetéséért, vagy fasiszta, rasszista, idegengyűlölő eszmék terjesztéséért” tiltó törvénycikket sértette meg nagy tömeg előtt.

A vádirat megállapítja, hogy a csíkszeredai fellépésen Petrás harcra, az elveszített területek visszaszerzésére buzdította a magyarokat, székelyeket a Krím-félszigeten történtek mintájára, kifogásolva a trianoni békeszerződést, megsértve, „bocskorosnak” és „megszállónak” nevezve a románokat. Úgy értékelték, hogy az elhangzottak által az énekes fokozta a résztvevők románellenes érzelmeit, az etnikai intoleranciát, és a románok elleni fizikai erőszakot népszerűsítette.

A vádlott nyilatkozata szerint minden magyarnak joga van kifejteni véleményét Trianonról, a háborús dalokban pedig a magyar katonák hősiességét magasztalták. Úgy értékelte, az elveszített területeket békés eszközökkel, és nem harccal lehet visszaszerezni, a harcra való hivatkozás pedig metaforikus jellegű.

(szekelyhon.ro)

Hozzászólások