Három és fél milliárdot adtak a műkincsekért


London –  A Hohenzollern-ház német nemesi család és egykori uralkodói dinasztia értékes műkincseiből rendezett árverésen elképesztő összegekért keltek el az árverési tételek a Sotheby’s Londonban.

Az aukciós ház honlapja szerint a legdrágább tétel egy 1696-ban készült, szarvas formájú ezüst ivókupa volt, amelyért 2,28 millió Fontot fizetett új tulajdonosa. A páratlan ötvösmunka árát 250-300 ezer Font között becsülték előzetesen az aukciósház szakértői. Egy 1770-ben aranyból és ékövekből Drezdában készült tubákos szelence a becsült ára kétszereséért, 1,016 millió Fontért talált új gazdára.

Valamivel egymillió Font felett kelt el egy Milánóban a 17. század kezdetén készített háromnegyedes páncél. A két ezüst, hatágú kandeláberért, amelyek egykoron a ház berlini palotájának lovagtermét díszítették, 968 ezer Fontot fizetett új tulajdonosa.

Az iparművészet remekeit felvonultató 44 tétel közül 35 kelt el 10,8 millió Fontért (amely átszámítva 3,5 milliárd Forint).

A Hohenzollern-ház tagjai között voltak választófejedelmek, valamint Poroszország, Németország és Románia királyai és császárai. A család a baden-württembergi Hechingen város környékéről származik, és a 11. század óta ismert. Nevüket ősi székhelyükről, a Hechingen közelében álló Hohenzollern-kastélyról kapták.

Illusztráció: helikonkastely.hu

MTI