wichitai rendőrség

Gyilkos tréfa – Swatting


A 28 éves Andrew Finchet saját otthona előtt lőtték le a helyi rendőrök. Egy videojátékosok között elhíresült ugratás, az úgynevezett „swatting” áldozata lett.

A hatóságok azért érkeztek ki a helyszínre, mert bejelentés kaptak arról, hogy a férfi saját édesapját hidegvérrel, egyetlen fejlövéssel kivégezte, túszokat ejtett, a házat pedig rájuk akarta gyújtani.

Egy sajtótájékoztató keretein belül derült fény arra, valójában mi is történt.

A segélyhívásra válaszoló witchitai rendőrök nagy erőkkel érkeztek a helyszínre, Andrew Finch pedig ajtót nyitott nekik. Többször is felszólították, hogy tegye fel a kezét, azonban a hivatalos jelentés szerint a nadrágszíjához nyúlt, ekkor lőtte le az egyik rendőr. A hatóságok azt hihették, hogy egy pisztolyt rejteget, azonban kiderült, fegyvertelen volt, és a családját sem érte támadás. A fegyvert elsütő rendőrt fizetett szabadságra küldték.

A hívásért két Call of Duty játékos tehető felelőssé, akik vitába keveredtek. Egy pénzért játszott, (1,5 dolláros) online meccs elvesztése miatt akartak elégtételt venni. Azonban Andrew Finchnek semmi köze nem volt a játékhoz, így egy, a vitához nem köthető ember címét adták meg a rendőröknek.

A tragédiába torkolló ügy miatt már az FBI is nyomoz, a 25 éves Tyler Barrisst a Los Angeles-i rendőrség pedig letartoztatta. A férfit már korábban is volt egy ehhez hasonló esete, akkor azzal hívta fel a rendőröket, hogy bombákat helyezett el egy tévéstúdióban.

Andrew édesanyja szerint a rendőrt, aki meghúzta a ravaszt, valamint a hívást kezdeményező férfit is bíróság elé kell állítani.

Swatting: a netes videojátékok során kialakult vitákat úgy próbálják lezárni, hogy a másik lakcímét megadva hamis információkkal felhívják a hatóságokat, arra hivatkozva, hogy helyszínen tartózkodó személynél fegyver van, valamilyen bűncselekményre készül, esetleg rendkívül veszélyes.

(kotaku.com)


Kérjük, kedvelje a MegyeiHír oldalait!

Hozzászólások