Forróság és viharok egy nap alatt


Harmadfokú figyelmeztetés van a fővárosban és még további öt megyében a hőség miatt. A Nyugat- Magyarországon többfelé viharokra is figyelmeztetik a lakosságot.

Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyére mára is a legmagasabb fokú, vagyis piros figyelmeztetést adták ki hőség miatt. Továbbá másodfokú készültség van a hőség miatt Baranya, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna megyében. Elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Veszprém és Zala megyében.

Mégis van remény, mivel kezd vissza szorulni a meleg dél-kelet felé, és addigra már a Nyugat- Dunántúlon már 25 fok alá is csökkenhet a csúcs hőmérséklet. Máshol maradhat a 27-29 fokos középérték, ami már enyhülést hoz az emberek számára az utóbbi időjáráshoz képest.

Az előrejelzés szerint a csúcshőmérséklet általában 32-38 fok között valószínű, de nyugaton 29, 30 fok valószínű. Késő estére 22-30 fok közé hűl le a levegő.

Ma a Dunántúlon, több helyen lehetnek zivatarok, többek között heves zivatarok is, melyeket jégeső is kísérhet. Akár 80-100 kilométer/órás széllökések és intenzív csapadék kísérhet.

A heves zivatarok és a felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetéseket adtak ki Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére.

Hozzászólások