jane

Filmet készítenek Jane Goodall életéről


Ötven évvel ezelőtti, több mint százórányi eddig be nem mutatott felvétel került elő Jane Goodall, etológus, antropológus, a csimpánzok szociális és családi életének legismertebb kutatójáról a National Geographic archívumából.

A felvételek többsége 1964-ben, Afrikában készültek, Jane Goodall férje, Hugo van Lawick örökítette meg felesége munkásságát, ahogy a híres etológus nyilatkozott, életének egyik legszebb korszakáról.

A dokumentumfilmet az Oscar- és Emmy-díjra jelölt rendező, Brett Morgen készítette. A történet a hatvanas években indul, amikor is a kutatónő megérkezik Tanzánia eldugott vidékére, azért, hogy az ott élő csimpánzokat tanulmányozza. Habár Goodall-nek ekkor még sem tapasztalata, sem végzettsége nem volt a vadon élő állatok szakszerű megfigyeléséhez, ám szívét-lelkét beleadta, állatszeretete határtalan volt, így gyorsan ismertté vált a tudományterületen.

 „Ez a kutatás minden túlzás nélkül megváltoztatta az életem. Sok hasonlóságot és különbözőséget találtam a majmok és az emberek viselkedésében, és a csimpánzokkal való együttélés nemcsak abban segített, hogy őket megismerjem, hanem abban is, hogy mélyebben elgondolkozzam azon, mi kik vagyunk” – mondta Jane Goodall a National Geographic-nek.

A személyes hangvételű film, a korabeli fotókkal és filmfelvételekkel a közönség és a szakma kedvence is lett: 2017-ben 28 filmes díjat nyert el.

A Jane című dokumentumfilmet hazánkban 2018. április 1-jén, 18 órakor lehet megtekinteni a National Geographic műsorán.

Fülöp Tímea

A cikk olvasható a Kiskunhír 3. számában, a 12. oldalon is.

Fotó: Hugo van Lawick, 1965

Hozzászólások