szeged

Fedett uszoda és kézilabdacsarnok épül Szegeden


B. Nagy László Fideszes országgyűlési képviselő elmondása alapján a beígért szegedi fejlesztések közül több is zöld utat kapott: a megyeszékhely hamarosan egy fedett uszodával és egy kézilabdacsarnokkal bővülhet.

A nyár folyamán a 2020-ig tartó európai uniós fejlesztési ciklus összes pályázatát kiírták Magyarországon: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) Szeged 13,5 milliárd forint lekötött forrással rendelkezik.

Ebből a forrásból megvalósulhat összesen tizennégy óvoda, bölcsőde, általános iskola energetikai korszerűsítése, valamint a Zöld Város Projekt keretein belül mintegy 3 milliárd forintból újulhat meg az újszegedi liget, az Odessza lakópark és Belső-Tarján környezete. Továbbá több mint félmilliárd forintból négy orvosi rendelő infrastrukturális fejlesztését, valamint több mint hétszáz millióból a szociális ellátás feltételeit is javítanák a városban. – tudtuk meg a szegedma.hu-tól

Szeged fejlesztésnek másik alappillére a Modern Városok Program (MVP), mely programba Botka László szegedi polgármester és Orbán Viktor miniszterelnök még januári egyeztetésének eredményeként vesz részt a város, és megközelítőleg 50 milliárd forintból fog megvalósulni, de ez az összeg a gazdaság növekedésével akár elérheti a 70 milliárd forintot is.

A program hazánk huszonhárom megyei jogú városában mintegy 3400 milliárd forintnyi forrásból 260 projektet foglal magába, jelentős részben hazai finanszírozásban.
Szegeden 16 projekten dolgoznak, ezek közül először a fedett uszoda és a kézilabdacsarnok építése valósulhat meg, de a Széchenyi tér rehabilitációjának tervpályázata is hamarosan nyilvánosságra kerül.

mvp ábra

Szeged új ipari park kialakítására is kap támogatást, ezen felül a Szegedi Tudományegyetem, a város és a kormány közös projektje az ELI inkubátorház fejlesztése is kilátásba került a közeljövőben, amire 2,25 milliárd forintot szánnak. A Belvárosi híd rekonstrukcióját tartalmazó előterjesztést ez év végéig nyújtják majd be a kormánynak.

9,4 milliárdot már jóváhagytak az elektromos tömegközlekedés fejlesztésére is, amelyből megújul a Dugonics tértől a műjégpályáig a villamosvonal, és új járműveket is vásárolna a város.

Továbbá B. Nagy László közölte, hogy a harmadik Tisza-híd, a Makóig tartó vasútfejlesztés és a Mars téri buszpályaudvar rekonstrukcióját a NIF Zrt.(Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.) fogja kivitelezni, melyre már a megfelelő forrás is meg van. – olvasható a delmagyar.hu oldalán

Az MVP keretében az alábbi ábrán látható fejlesztések fognak megvalósulni további megyeszékhelyeinken.

mvp fejlesztés

Az uniós projekteknek köszönhetően Magyarország legtöbb régiójában lehetőség nyílik gazdaságilag és infrastrukturálisan is jelentős fejlesztések megvalósítására, mely ötvözné a modern kor technikai vívmányait egy-egy városunk történelmi emlékeivel.

 

Hozzászólások