esküvői dekoráció

Esküvői trendek 2018-ban


A tavasz beköszöntével elkezdődik az idei esküvői szezon, a 2018-as trendekről, újdonságokról és néhány hasznos információról Menyhért Katalint, a Confetti Dekoráció és Rendezvényszervező Iroda munkatársát kérdeztem.

Az esküvői főszezon tavasztól őszig tart, áprilisban kezdődik, azonban ez az időszak már kitolódott egészen október végéig. Ennek oka pedig, hogy kedvelik a párok, hogyha nem túlzottan meleg időben tartják az esküvőt, helyette inkább egy hangulatos őszi ceremóniát szeretnének, ezért egyre népszerűbb az őszi időszak is. A téli esküvők esetében általában decemberben a karácsonyi időszak a kedvelt.

Egy esküvő megtervezésében az első és a legfontosabb teendő a nagy nap dátumának kiválasztása. Változás figyelhető meg a házasságkötések napját illetően, habár a tipikus esküvői nap még mindig a szombat, egyre elterjedőben vannak a pénteki ceremóniák is, azonban a többi hétköznapon nem jellemzőek. Miután a párok kiválasztják a dátumot, célszerű minél hamarabb – legkorábban 1 évvel az esküvő előtt lehet – bejelentkezni az anyakönyvvezetőhöz, hogy biztosan legyen szabad időpont a polgári ceremóniához.

A helyszín kiválasztása az esküvőt és a lakodalmat illetően is, szintén az első feladatok közé tartozik. Az utóbbi időben egyre népszerűbbek a házasságkötő teremben tartott házasságkötések mellett a kihelyezett ceremóniák is. Nagyon kedvelik a párok, ha egy gyönyörű kertben vagy egy szép teremben tartják a polgári ceremóniát, már csak azért is, mert a kihelyezett esküvőknek meg van az az előnye, hogy a násznépnek nem kell mozognia a helyszínek között. A kihelyezett esküvők esetében azonban fontos megjegyezni, hogy a szertartásvezetés és a hivatalos polgári ceremónia nem összekeverendő. A szertartásvezetést nem anyakönyvvezető, hanem egy színész vagy színésznő végzi, ez úgymond egy eljátszott esküvő, nem hivatalos formája a ceremóniának, éppen ezért érdemes a pároknak körüljárni, hogy adott helyszínre lehetséges e anyakönyvvezető kiszállítása.

esküvő szék

Az esküvők a 2018-as szezonban a természetesség irányába mennek el, a dekorációban a naturális színek azok, melyek dominálni fognak. Az elmúlt szezonokkal összehasonlítva, elmaradoznak az úgymond nagyon megkomponált dekorációs elemek. Például a székszoknyákat felválthatják az eredeti fából készült amerikai székek, melyeket csak egy kis virággal, vagy zöld dekorációval díszítenek, illetve a nagyon megkomponált asztali virágdíszek helyett a kicsit lazább, természetesebb virágcsokrokat részesítik előnyben. A külföldi trendek elemei hazánkban is terjedőben vannak, nagyon népszerűek a selfie és fotós sarkok, ahol a vendégek maradandó emlékeket tudnak készíteni a párnak, ehhez már lehet bérelni selfie gépeket, de a polaroid fényképezőgépek is népszerűek. Külföldi trendeket illetően kedveltek a még a kis kalligrafikus táblák, eligazító táblák, melyekkel akár kinti, akár benti helyszíneket is lehet dekorálni. Egyre népszerűbb itthon is az úgynevezett green wedding, melynek lényege, hogy minél több természetes anyagot, elemet használnak fel, például az ültető kártyák helyett kalligrafikus írással ellátott kis kavicsokat használnak. Ami viszont megmarad az idei szezonban is, az örök trend a vintage stílus, a sok csipkével, krém és pasztell színekkel.

Sövényházi Bettina

Képek: Confetti Dekoráció és Rendezvényszervező Iroda


A cikk a Kiskunhír II. Évfolyam, 5. számában is olvasható.

Hozzászólások