viaszbaba

Egy fájdalmasan őszinte könyv színházról és szerelemről


Krencsey Hella Viaszbaba – SzínészNŐt szerettem

Tavaly novemberben jelent meg, s szinte három hét alatt el is fogyott Krencsey Hella Viaszbaba – SzínészNŐt szerettem című regénye.

A könyv az ország egyik vezető Színésznőjének és egy fiatal, gyönyörű lánynak a nyolc éven keresztül tartó szerelmi kapcsolatáról szól.

A mű kendőzetlenül, és könyörtelenül tárja az olvasó elé a Színésznő valódi énjét, amit a színfalak mögött elrejt a közönség elől, amit csak a társa, szerelme láthatott az együtt töltött idő alatt.

Ugyanakkor a regény által megismerjük a pesti színházak egy másik arcát is, egy olyan arcát, amit nem a közönség szemeinek szánnak.

Elénk tárul egy zárt, belső, szélsőséges világ, amely középpontjában az érdekkapcsolatok szövevénye áll.

A lánynak elege lett.  A története szóról szóra benne van ebben a könyvben. Hiteles lenyomata annak a nyolc évnek, ami meghatározta az életét, amely fizikailag és lelkileg is mély, talán soha nem múló nyomokat hagyott benne.

„A SzínészNŐ kibújt a csendből (legalábbis előttem), és a korábbi, fenyegető levele(i) után most kategorikusan kijelentette, hogy Ő bizony börtönbe juttat… Engem. A törékeny, 42 kg-os kislányt, aki nyolc éven át szerette, szolgálta Őt, tűrve a bántalmazásokat, megalázásokat, hazugságokat, és aki kizárólag azért mert most írni, mert az igazságérzete nem veszett el valahol a múlt században, hanem ha másom sincs, hát legalább az igazamat megvédhessem – szemben az álnok celebséggel, sunyi színházi emberekkel, álvigyori partykirálynőkkel s mindazon kapcsolatokkal, amikkel egy átlagember aligha rendelkezik.” (részlet: viaszbaba.blogspot.hu)

A lány a Színésznő nevét a magyar jogrendszer miatt nem hozza nyilvánosságra – egyelőre, ahogy fogalmazott a blogján – jelenleg az „ügy” a bíróságon van.

„Addig is a Színésznő a színpadról, festett mosollyal az arcán minden egyes nap százakkal – az egész világgal – elhiteti, milyen csodálatos EMBER, és közben milyen szerencsétlen ” áldozata a saját múltjának… ”
Egész életében ezt csinálta – tehetségét dicsérje, mindenki el is hiszi Neki.”
(részlet: viaszbaba.blogspot.hu)

Hozzászólások