havas

Egy biztos, Havas Henrik nem fog leállni


Havas Henrik kis időre elutazott az országból, ám még ekkor sem tudta szó nélkül hagyni a hazai politikai történéseket. A szexuális zaklatással vádolt újságíró mindenkit beperelt, aki érintett volt az ellene indított karaktergyilkosságban, az első tárgyalás épp a napokban kezdődik. A Tanár úr jövőbeli terveiről is mesélt lapunknak, ami pedig a választásokat illeti, ő is elmegy szavazni.

Hogy van? Lecsendesült a botrány maga körül?

– Most jöttem haza Spanyolországból. A fejemről lehámlott a bőr, annyira megégtem, úgyhogy fizikailag, meg lelkileg is jól vagyok. Ha egészen őszinte akarok lenni, tulajdonképpen az utóbbi hetekben egyetlen kérdés foglalkoztatott, mégpedig az, hogy az unokámnak, Petinek, akinek most volt a 9. születésnapja – egy évben kétszer repülök Tenerifére, novemberben, amikor Zsófi unokámnak van születésnapja és márciusban, amikor Petinek –, szabad-e méregdrága telefont venni, vagy sem. Ekörül ment a huzavona az egész családban, aztán Petike végül megkapta az ajándékot. Ami pedig a történteket illeti, április 5-én van az első tárgyalás: 20 millió forintra pereltem az ATV-t. Nem azért pereltem be őket, mert a december 31-én lejárt szerződésemet nem hosszabbították meg, hanem azért, mert a közleményükben arra hivatkoztak, hogy volt egy belső vizsgálat, amelynek eredményeképpen nem kötöttek velem új szerződést, tehát valamit felderítettek, amiért elmarasztaltak. A probléma az, hogy az egész egy aljas eljárás volt – és még finoman fogalmaztam –, ugyanis senkit nem kérdeztek meg. Engem, de még azokat a nőket sem kérdezték meg, akikkel nap, mint nap együtt dolgoztam, a fodrászt, az öltöztetőt, a sminkest, a segédszerkesztőt… Így visszatekintve, egyszerűen nevetséges, hogy november 14-én azt nyilatkozza Baukó Éva, hogy „őt sajnos nem molesztálták”, ezért nem is vezet műsort, majd néhány héttel később rádöbben, hogy én verbálisan molesztáltam. Közben a legjobb barátja állítja, hogy több millió forintot kapott azért, hogy elsírja bánatát a TV2-n, miközben egy ujjal sem értem hozzá. Majd most hirtelen kapott is egy műsort, amit Berki Krisztiánnal vezet, szóval ez már szürreális. Remélem, hogy az ATV bűnhődni fog, azt már tudjuk, hogy milyen álláspontot képvisel a választásokat illetően. Ránézésre nyilván az volt a probléma, hogy írtam egy könyvet Vona Gáborról, de azt gondolom, hogy valójában személy szerint is nagyon idegesítettem a Fidesz vezetőit, hiszen külön-külön minősítettem a disznóságaikat. Szerintem alapvetően ezt torolták meg, egyszerűen nem akarták, hogy szombat este több százezer ember engem nézzen és hallgasson.

Hogyan változott meg az élete az elmúlt hónapokban?

– Van egy szájsebész barátom. 73 éves és bejár a kórházba, részint tanít, másfelől rendel. Az ő példáján látom, hogy amíg lehet, folytatni kell. Én nem akarok leállni! Tudom, hogy borzasztó a szám, de a Vona Gáborról írt könyvem a 27. a sorban. Nem hiszem, hogy a szakmában sokan lennének, akik ennél több riportkönyvet írtak volna. Nem tartom magam írónak, de nagyon jó újságíró vagyok, és úgy érzem, megvannak a képességeim ahhoz, hogy a szépirodalommal is megpróbálkozzam. Vannak konkrét terveim, sikerkönyveket akarok írni. Egy amerikai ismerősöm nemrég küldött egy e-mailt, amiben azt írta, hogy reméli, újabb sikeres könyvet írok majd. Erre én azt válaszoltam, hogy a könyveladásból mára sajnos könyvletöltés lett. Úgyhogy azok a több tízezres, vagy akár százezres példányszámok, amiket egykor elértem, már elmúltak. Folyamatosan olvasom a könyvszakmával kapcsolatos siránkozásokat. Ma már azt mondjuk, hogy ha valaki 3000 könyvet el tud adni, az nagy siker. A Vona Gáborról írt könyvemből ennek a többszörösét adtuk el, és most, a választások finisében derült ki, hogy a terjesztőnél már csak 11 darab van belőle raktáron, mert elfelejtettek utánrendelni. Spanyolországban voltam még, amikor jött az e-mail, hogy egy jó adag könyvre lenne még szükség.

A Spanyolországban töltött időszaka alatt is aktív volt a közösségi oldalán, és reagált a hazai történésekre. Távolról nézve milyen Magyarország?

– Nézze, a feleségem többet utazik az unokákhoz Spanyolországba, mint én, igaz, most együtt jöttünk haza. Az a hölgy, aki mellettem ült a repülőn, szintén az unokáját látogatta meg. Amikor Ferihegyen én várom a feleségemet haza, legalább három-négy gép jön mindig Angliából is. Elcsépelt és közhelyes, de rengeteg nagypapa, nagymama jön-megy, unokázik, készül az újabb utazásra. Az emberek szívesen odajönnek hozzám beszélgetni. Egyébként kicsit unom is már, viccesen azt szoktam mondani, hogy olyan vagyok, mint régen a Hazafias Népfront, mindenki bennem egyesül. „Tartson ki!”, „Szükségünk van magára!”, „Remélem, látjuk még!” – mondogatják. Ami egészen elképesztő az az, hogy az elmúlt nyolc év így kiürítette ezt az országot. Magyarország sosem volt mobil ország, ’56-ban menekült mintegy 200 ezer ember külföldre. Egészen apró dolgot mondok. Van egy építési vállalkozó, aki az elmúlt 30 évben mindent megcsinált nálunk Kisorosziban, most az ereszt kellene megcsinálni, de egyszerűen nincs embere. A múltkor szóltak, hogy magas a számla, szökik a víz a kertünkben a csapnál. A víz-gázszerelő azt mondta, hogy nem talál embert a környéken, aki kiásná azt a gödröt. Siralmas, ahogy tönkretették ezt az országot, és az egészségügyről most ne is beszéljünk. A hétköznapi emberektől nap, mint nap hallgatom, miféle gátlástalanságokat követ el a magyar politikai elit. Nem akarok kitérni a különböző gazemberekre, csak azt jegyezném meg, ami most talán még élénken él az emberek fejében: Hadházy Ákos azt mondta, hogy ahogy a többi ellenzéki pártnál, úgy az LMP-n belül is van spion, vagyis fideszes kém. Mindezt úgy közölte, mintha azt mondta volna, hogy rossz idő lesz húsvétkor.

Mi a véleménye a Hódmezővásárhelyen történtekről? Az időközi polgármester-választás eredménye ön szerint mit jelenthet az országos választások vonatkozásában?

– Éppen Hadházy kijelentésére alapozva nem vagyok biztos abban, hogy valóban létrejön az, amiről Orbán Viktor beszélt, hogy egy fideszessel szemben egy ellenzéki áll majd, ami a kormányváltáshoz kívánatos lenne. A kormányváltás szükségességéről meg csak annyit, hogy a Vona-könyv alcímét, az Újratervezést én találtam ki. Ennek az országnak újratervezésre van szüksége, mert rossz irányba halad. Meg kell állni, meg kell fordulni és új irányba kell elindulni. Azt látom, hogy az utóbbi hetek fejleményei azt mutatják, az embereknek elegük van. Elegük van az olyan idiótákból, mint Kósa Lajos, és elegük van az olyan nem idióta, de cinikus, gátlástalan manipulátorokból, mint mondjuk Lázár János. Az pedig, hogy a fideszes vereség után felálló koalíciós kormány tényleg káoszba dönti-e az országot – ahogy Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezetője megjósolta –, azon múlik, hogy a választásokon győztes ellenzéki pártok tudnak-e önmérsékletet tanúsítani. Tehát rá tudják-e bízni a kormányzást azokra, akik értenek hozzá, ők pedig maradnak politikusok, akik megpróbálják kiszolgálni a szakértőket. Mert azért az mégsem megy, hogy megszabadulunk a Tállai Andrásoktól, a Fazekas Sándoroktól, meg a Papcsák Ferencektől, aztán hasonló kvalitású emberek jönnek a másik oldalról.

Ön elmegy szavazni április 8-án?

– Persze. Nekem egy problémám van, hogy nincs pártom. Én MDF-szavazó voltam és Antall József híve. Úgyhogy még nem igazán tudom, hogy kire fogok szavazni. Nyilván a legesélyesebb ellenzéki jelöltre, de a pártlistával bajban vagyok. Egyébként, ha már szóba került Antall József, ha onnan föntről nézi, hogy mi történik ebben az országban, szerintem zokog.

A tavasz hoz új dolgokat az ön életében? Látjuk például még képernyőn?

– Tényleg vicces, de én körbejártam a rádiókat, televíziókat, nincs olyan hely, ahol ne lettem volna. Mondjon egy televíziót, ahol maga szerint, nekem ma kedvem lenne dolgozni! A közszolgálat minősíthetetlen. A kereskedelmi televíziók utolsó ajánlatai közt szerepelt a Celeb vagyok, ments ki innen!, mire mondtam, hogy engem még véletlenül se mentsenek ki. Aztán énekeltetni akartak A Nagy Duettben. Az RTL Klubnál áruló vagyok, mert annak idején otthagytam a Heti Hetest, meg különben is, volt már nekem abból problémám televíziónál, hogy nem akartam egy plakáton szerepelni mindenkivel. A múltkor olvastam, hogy „RTL-es sztárt csábított át a TV2”. Mondom, csak nem az Erős Antóniát csípték meg, mert az mégis tűrhetetlen, amit Marsi Anikó és Gönczi Gábor művel! Erre kiderült, hogy nem Erős Antóniát csábítják át, hanem Pumped Gabót. Na, most gondolja végig… Annak idején az újságírók bálján újságírók voltak, meg esetleg egy-két politikus. Így is van, aki elmegy helyettem a dzsungelbe, Bárdos elvállalta. Higgye el, írok könyveket, és azokkal én elvagyok.

 

Hozzászólások