Denevérmentés Apostagon

Apostagra riasztották a Kiskunsági Nemzeti Park illetékes természetvédelmi őrét még január 4-én, hogy alvó denevéreket találtak egy játszótéren kivágott fűzfában. A fa az elmúlt hetek viharai miatt baleset-veszélyessé vált, így határoztak a kivágása mellett. 

– Kollégánk azonnal a helyszínre sietett, és 60 rőt koraidenevért talált a fa odvában, akik nem kis meglepetést okoztak a favágóknak – tudatta a MegyeiHír szerkesztőségével Kiss Mónika, a nemzeti park kommunikációs menedzsere.

 

Fotók: Kiskunsági Nemzeti Park/Sápi Tamás

A bolygatás és a nagyon enyhe idő miatt a denevérek elég aktívak voltak, ezért a természetvédelmi őr gyorsan átpakolta őket egy dobozba és elvitte a Kolon- tóhoz, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság legközelebbi denevértornyába, ahol biztonságban tovább telelhetnek.

– Magammal vittem azt a tuskót is, amiben eredetileg voltak, és azt is betettem a denevértoronyba, így ha akarnak, akár abban is folytatni tudják a telelésüket – számolt be Sápi Tamás, természetvédelmi őrkerület-vezető.

Az apostagi önkormányzat munkatársai gyors reagálásának köszönhetően a kaland ellenére minden bizonnyal sikeresen át tud majd telelni a kis kolónia.

Magyarországon minden denevérfaj, beleértve a rőt koraidenevért is, védett vagy fokozottan védett.

 


Kérjük, kedvelje a MegyeiHír oldalait!

Hozzászólások