repülő

Börtönbüntetésre számíthat a vicces kedvű kecskeméti pilóta


A Szegedi Járásbíróság nem jogerősen bűnösnek mondta ki a kecskeméti T. János vádlottat, egykori vadászpilótát légi közlekedés veszélyeztetésének bűntettében, emiatt 4 év börtönbüntetésre, 5 év légi jármű vezetésétől eltiltásra és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. – írja a hirösveny.hu

A bíróság egy másik ügyben – szintén nem jogerősen – ugyanezen vádlottat a légi közlekedés veszélyeztetésének bűntettével összefüggésben elkövetett 2 rendbeli hamis tanúzásra felhívás bűntettében is bűnösnek mondta ki, ezért halmazati büntetésül 1 év 6 hónap végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

A nem jogerős ítélet jelenlegi tényállása szerint a vádlott 2014. július 2-án 10 óra körül Pusztaszeren, az általa szervezett táboroztatás során az egyik diák részére tanárai és diáktársai megbízásából sétarepülést tartott a saját magánrepülőtéren, a szintén tulajdonát képző motoros vitorlázó repülőgéppel. A sétarepülés előtt a vádlott engedélyezte a diákoknak és a tanároknak, hogy a repülés alatt a repülőtér területén a szélzsák közelében tartózkodjanak, hogy a gép utasának integethessenek.

Az internetes hírportál információi szerint a felszállást követően a vádlott a repülőgéppel a repülőtéren tartózkodó személyek feje fölött közvetlen közelükben ún. „áthúzást” hajtott végre azért, hogy „megviccelje” őket. Ezen manőver során a csoportban tartózkodó személyekhez olyan közel haladt el, hogy néhányan leguggoltak, illetve elfutottak, a gép olyan alacsonyan szállt, hogy az már testi épségüket is veszélyeztette.

A veszélyes manőver után a vádlott a repülőgépet visszafordította, majd ismét ereszkedni kezdett és a korábban a sértettek feje fölött újabb „áthúzást” hajtott végre, amelynek során a szárny alatt lévő mankókerékkel az egyik sértett fejének ütközött, aki az ütéstől a földre zuhant.

A baleset során a sértett kecskeméti lány 8 napon túl gyógyuló súlyos, illetve életveszélyes sérülést szenvedett.

A pilóta ezzel a magatartásával a rá vonatkozó légi közlekedési szabályok szándékosan megszegte, a repülőtéren tartózkodó 21 sértett életét és testi épségét szándékosan, közvetlenül veszélyeztette, amelynek során a sértett 8 napon túl gyógyuló, súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A baleset után, de még a rendőrség kiérkezése előtt a férfi arra próbálta rábírni az eset két szemtanúját, hogy a várható börtönbüntetés elkerülése érdekében a valóságtól eltérően állítsák azt, hogy a baleset a sérüléseket szenvedett sértett hibájából következett be. A vádlott ekkor tisztában volt azzal, hogy a légi közlekedés szabályait megszegve egyedüliként tehető felelőssé a baleset bekövetkezéséért, ennek megfelelően hamis tanúvallomás megtételére igyekezett rábírni az eset szemtanúit.

A bíróság ítéletét az ügyész mindkét esetben tudomásul vette, míg azokkal szemben a vádlott és védője fellebbezést jelentett be, így sem a légi közlekedés veszélyeztetésének bűntette, sem pedig a hamis tanúzásra felhívás bűntette okán meghozott ítélet nem emelkedett jogerőre.

MTI Fotó: Donka Ferenc

Hozzászólások