online vásárlás

Biztonságosabb lesz az online vásárlás az EU-n belül


Az interneten vásárló fogyasztók nagyobb védelmet kapnak, ha az Európai Unió tagállamaiban működő webáruházakból rendelnek, mint ha kínai vagy Amerikai Egyesült Államokbeli online kereskedőtől vásárolnak terméket – hívja fel a figyelmet a Budapesti Békéltető Testület.

Az alternatív fogyasztóvédelmi vitarendezési fórum közleményében kiemelte, hogy egyre többen vesznek karácsonyi ajándékokat az interneten, de ennek is meg vannak a kockázatai.

Azt tanácsolják, érdemes előre tájékozódni a vállalt szállítási határidőről, a nyomkövetési lehetőségről, a fogyasztói tapasztalatokról.

A békéltető testület szerint célszerű elolvasni az interneten közzétett bejegyzéseket is az adott vállalkozásról, és mérlegelni azt, hogy a legnagyobb védelemben akkor részesülnek a fogyasztók, ha belföldről, vagy valamelyik más Európai Uniós tagállamból rendelnek online.

online vásárlás
illusztráció

Az Európai Unión belüli vásárlás esetén lehetősége van a fogyasztónak a megrendelését visszamondani, vagy ha az EU-ból interneten vásárolt termék időben megérkezik, de az nem tetszik a fogyasztónak, akkor az átvételtől számított tizennégy napig vissza is lehet küldeni, természetesen ekkor már saját költségen. – tudtuk meg az MTI-től

Az európai, így a magyar online webáruházaknak is kötelezően meg kell jeleníteniük a honlapjukon az online vitarendezési platformra mutató elektronikus linket, valamint az e-mail címüket.

Ezzel a platformmal az EU azt szeretné elérni, hogy ha bárkit kár vagy hátrány ér online vásárlása során, egyszerűen tudjon panasszal élni, és a lassú és költséges bírósági eljárások helyett alternatív módszerek álljanak a felek rendelkezésére.

A platform használata nemcsak a fogyasztók, de a vállalatok érdeke is lehet, hiszen a több európai országban is tevékenykedő cégek egységes európai szabályok szerint kezelhetik a beérkező panaszokat. – írta az uzletresz.hu

Fülöp Tímea

Hozzászólások