Bilincsben a közkedvelt video-blogger


Magyarok százezreinek kedvence – határon innen, s túl – egy székely fiú, Fülöp Róbert, aki Székely Vegán néven vált ismerté a legnépesebb videó megosztó portálon, és a Facebook-on. Az Egyesült Államokban – eleddig túltartózkodva – élő srác és élete párja ma már a bevándorlási hivatal őrizetében van.

Tízen éve éli tisztességes életét a floridai Naples-ben Fülöp Róbert, akihez néhány hete költözött ki élete párja, Habocska. A mindig mosolygós székely fiú emberek tíz, de nem túlzás, hogy százezreinek lett kedvence azzal, hogy élete minden pillanatát megörökítette, és közzé tette youtube csatornáján. Láthattuk, amint egy farmot vett magának, örülhettünk az első saját termesztésű banánjának, vagy megkönnyezhettük, mikor leégett szeretett munkaeszköze, a billencs.

A szemünk előtt építette fel két kezével az otthonát, olyan kis házat rittyentett magának, hogy bármelyikünk szívesen bele költözne. Robi mindenben megtalálta a szépet, megtalálta a jót, pozitív életszemlélete sokaknak adott erőt elviselni az esetleges kudarcokat. Ha valami rossz történt vele, azon is képes volt nevetni, és szinte azonnal kereste, hogy a rosszból, miként tud hasznosat csinálni.

Egyetlen „bűne” csupán, az illegalitás, Vegán vízuma évekkel ezelőtt lejárt, ám ő mégis ott maradt. Fura visszássága az amerikai rendszernek, hogy a jogcím nélkül ott tartózkodókat is felveszik a társadalombiztosítási rendszerbe, sőt, még adót is fizethetnek. Robi is így élt, mindent megfizetett maga után, hiszen dolgozott, számítástechnikai gyorssegélyt végzett.

Négy napja azonban beütött a krach, meglepte őket az amerikai bevándorlási hivatal. Még annyi ideje volt, hogy – jó video blogger létére – kitegye a youtube-ra, „bilincsbe vagyok verve”.

Robi facebook oldalán nagy a pánik, a rajongók egymástól próbálnak információt nyerni, kevés sikerrel. Annyi biztos, négy napja őrizetben vannak mindketten, de a további sorsuk bizonytalan.

Lapunk e-mailben kereste meg az Egyesült Államok Bevándorlási Hivatalát, ám eddig nem kaptunk választ kérdéseinkre. Azt szerettük volna megtudni, hogy amennyiben Vegánékat kitoloncolják az országból, mi lesz a kis birodalmával, mi lesz a vagyonával. Amint a hivatal válaszol, cikkünket frissítjük.

Hozzászólások