leszokás

Az első cigarettát elszívók kétharmada naponta rá fog gyújtani


Az első cigarettát elszívók kétharmada naponta rá fog gyújtani, ha csak ideiglenesen is – állapította meg egy új tanulmány.

Brit, amerikai, ausztrál és új-zélandi adatok elemzésével azt találták, hogy az emberek 60.3 százaléka kipróbálta a dohányzást, közülük 68,9 százalékra becsülték azok arányát, akiknél napi szokássá vált a cigarettázás – olvasható a BBC híroldalán.

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy a cigaretta “jelentős vonzerővel” hat a fogyasztóra már egyetlen alkalom után is.

A Nicotine and Tobacco Research című szaklapban közölt meta analízis eredményei 2000 és 2016 között végzett felméréseken alapulnak, ezekben mintegy 215 ezer résztvevőt kérdeztek meg.

A londoni Queen Mary Egyetem kutatója, Peter Hajek elmondta, ez az első alkalom, hogy ilyen nagy létszámú elemzésben dokumentálták a kipróbálás és a rendszeres dohányzás közötti összefüggést. – tudtuk meg az MTI-től

“Döbbenetesen magas a rászokók aránya. Ez az eredmény segít rávilágítani, milyen fontos, hogy mindenekelőtt a kipróbálást előzzük meg” – vélte Hajek.

Azonban, ha a megelőzéssel már elkéstünk, sosem túl késő leszokni. Ehhez rengeteg segítséget kaphat az érdeklődő. A leteszemacigit.hu oldalon például részletesen olvasható, milyen tünetekkel járhat a leszokás, meddig tartanak ezek a tünetek, és mit lehet tenni ellenük.

Érdemes tudni, hogy a megvonási tünetek az első héten a legerősebbek, majd kb. 2-3 hét múlva a tünetek jelentősen javulnak.

Minden tünet időleges és elmúlik, napról napra jobb lesz. Idővel megtanulja, hogyan éljen egészséges életet a cigaretta nélkül.

A megvonási tünetek azt jelzik, hogy szervezetéből kiürül a nikotin, ami végső soron az Ön gyógyulásának a jele.

Van továbbá három olyan stratégia, amelyek csökkenthetik a leszokás kellemetlen tüneteit.

Ivás: Igyon annyi folyadékot (vizet, alacsony kalóriatartalmú alkoholmentes italokat), amennyit csak tud! Érdemes mindig magánál tartani valamilyen folyadékot. Vizet például vihet magával félliteres műanyag palackban is, ami általában elfér akár egy kézitáskában is.

Mozgás: Mozogjon, annyit, amennyit csak tud! Mozogjon többet, mint szokott.

Alvás: Aludjon annyit, amennyit csak megengedhet magának!

Hozzászólások