sertés

Afrikai sertéspestissel fertőzött húst talált a Nébih a záhonyi határon


Ukrajnából származott az a húskészítmény, melyet a záhonyi határon próbáltak meg behozni az országba. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az elkobzott húsban kimutatta az Afrikai sertéspestis (ASP) vírusát.

Ukrajnából, mint minden Európai Unión kívüli országból tilos húst és húskészítményt behozni még személyes fogyasztásra is.

A szigorú ellenőrzésnek köszönhetően a fertőzött húsok a határnál beljebb nem jutnak az országba, ami nagyon fontos, mivel a betegség megjelenése az országban komoly gazdasági károkat okozhatna.

És, ha egyszer bekerült az országba nagy a fertőzés terjedésének kockázata, mivel a sertéspestis vírusa igen ellenálló, húsban, nem hőkezelt húskészítményben hónapokig, fagyasztott húsban akár évekig is fertőzőképes.

Az, hogy sikerül-e megakadályozni a betegség behurcolását Magyarországra, nagyban függ az állattartói, sőt a fogyasztói jogszabálykövető magatartástól is. Nemcsak a fertőzött területeken, hanem – a járványügyi kockázatra tekintettel – hazánkban is kiemelten fontos az állattartók részéről az állat-egészségügyi jogszabályok betartása.

Így például a körültekintő sertésvásárlás, az állattartó telepeken a járványvédelmi megelőző intézkedések alkalmazása, vagy a mosléketetés (élelmiszerhulladék etetése) tilalmának betartása. A fertőzött területekről hazánkba érkező utazók a hús és húskészítmény behozatal tilalmának betartásával járulhatnak hozzá az ASP megelőzéséhez. – adta hírül a 24.hu

Fülöp Tímea

Hozzászólások