temesvary

A meddőségről – interjú Dr. Temesváry Béla szülész-nőgyógyásszal


Azt mondják, egy nő két dologért képes mindenre: azért, hogy legyen gyereke, és azért, hogy ne legyen. 

Jelen cikk azokról a nőkről szól, akik akarnak gyermeket, akik bármit megtennének egy kisbabáért, azonban ez nem adatott meg a számukra, s egyre hatalmasodó, félelmetes mumusként lebeg a fejük felett a meddőség árnyéka.

Sokan, akikben felmerül a kétség, hogy nem lehet babájuk, kudarcként, saját magukkal szembeni csalódásként élik meg a gyermektelenséget. Pedig nem kell, hogy így legyen. A megfelelő szakember segítségével kideríthető a terméketlenség oka és a legtöbb esetben orvosolható is.

sad girl

Sajnos elmondhatjuk, hogy a meddőség korunk egyik népbetegsége, olyan 15%-ban fordul elő a fogamzóképes párkapcsolatok esetén, tudtuk meg Dr. Temesváry Bélától, aki 38 éve dolgozik szülész-nőgyógyászként, ebből húsz éve már meddőségi specialistaként, mindezek mellett jelenleg a Kecskeméti Megyei Kórház osztályvezető helyettes főorvosa.

Temesváry doktor tapasztalatai szerint viszonylag nagy számban jelennek meg az ország összes meddőségi ambulanciáján azok a házaspárok, akik segítséget kérnek a gyermekáldáshoz, akik szeretnének részt venni a lombikprogramokban, vagy különböző asszisztált reproduktív eljárásokban, azaz olyan eljárásokban, amelyek a  mesterséges módszereket, beavatkozásokat, technikákat foglalja össze, melyek  lehetővé teszik, hogy egy terhesség létrejöjjön, hogy egy gyermek megszülethessen. Tízezres nagyságrendbe tehető ezeknek a beavatkozásoknak a száma, amiket a meddőség megszüntetésének érdekében végeznek az orvosok szerte az országban.

A mai modern, rohanó világunkban, mint az élet bármely területén, a teherbeeséssel is sietnének a gyermekvállalás előtt álló párok, főleg azok, akiknél felmerül a meddőség lehetősége. Amikor eltervezik a családot, úgy gondolják a legtöbben, hogy egy – két hónapon belül teherbe esnek. Javarészt azért ez nem így van.

„A mi álláspontunk az, hogy általában a 35 év alatti párkapcsolatoknál 8 hónap – 1 év az az időszak, amikor, hogyha tervezett együttlétek mellett, magukat egészségesnek tekintő házaspároknál vagy párkapcsolatoknál nem jön létre terhesség, akkor felállítjuk a meddőség diagnózisát. 35 év felett ez olyan 6 hónap, mert ott ugye sürget az idő. Minél idősebb korban próbál valaki teherbe esni, – most ezt az asszonyokra vonatkoztatjuk elsősorban, a férfiak még nyolcvan éves korban is nemzőképesek, a hölgyek már kevésbé -, és ugye 35 év fölött, főleg 38 év fölött nagyon kevés az a petesejt, amelyik teljesen egészséges.” – tudhattuk meg Temesváry doktortól.

pregnant

A meddőség kiváltó okai nagyon szerteágazóak lehetnek, s habár a közhiedelem elsősorban úgy tartja, hogy a női félben keresendő a baj, ha nem jön össze a terhesség, valójában nagyjából hasonló százalékban fordulnak elő ezek a kiváltó okok mind a nőknél és mind a férfiaknál.

„Van, hogy mindkettejüknél van valamilyen elváltozás, a férfiaknál a spermaképnek a különböző rendellenességei jöhetnek szóba, kevés például a hímivarsejt, vagy rosszul mozog, nem megfelelő az ejakulátum összetétele, és emellett még rengeteg genetikai baj is kimutatható.
A hölgyeknél elsősorban a petefészeknek a ciklusos működése kapcsán termelt petesejtekkel van a gond, a petesejttermeléssel, azoknak a kilökődésével, a megtermékenyülésével a legtöbbször.”

A női meddőség kialakulásában számos betegség is szerepet játszhat: a pajzsmirigynek, az agyalapi mirigynek, a hasnyálmirigynek a nem megfelelő működése. De gondot okozhat a policisztás petefészek, amelyre jellemző a férfi nemi hormonnak, az úgynevezett androgénnek a túlsúlya a szervezetben, vagy a Magyarországon rengeteg nőt érintő endometriózis, amikor is a méhet bélelő szövettípus – az endometrium – a méhen kívül, leggyakrabban a petevezetőben, a petefészek falában, vagy a kismedencét bélelő szövetekben ágyazódik be.

Ez utóbbi rendellenesség esetében lényegesen csökken a sikeres megtermékenyülés lehetősége: míg az egészséges nők minden hónapban körülbelül 20-25 %-os eséllyel esnek teherbe, addig az endometriózis enyhe eseteiben ez körülbelül 7-10% csupán. A súlyosabb elváltozásokkal, hegesedéssel járó endometriózis esetén, amikor lezárt petevezetők, petefészekben jelen lévő csokoládéciszták vannak, a terhesség spontán létrejötte rendkívül nehéz lehet. Szerencsére a megfelelően kezelt endometriózis esetében, bár végleges gyógyulásról nem beszélhetünk, de akár 75 %-osra is nőhet a teherbeesés esélye.

baby

A gyermektelenséggel azonban nemcsak ezek a kóros elváltozások hozhatóak összefüggésbe. Nagyon nagy jelentősége van a házaspárok életvitelének is. Az már ugyan közhelynek számít, hogy a dohányzás és az alkoholfogyasztás gátolja a nemzőképességet, de nem ezek az egyedüli veszélyforrások, amelyek a teherbeesés útjában állnak. A mindennapi stressz ugyanúgy nagy szerepet játszhat a meddőség kialakulásában, mint a nem megfelelő étrend.

„Leginkább azt mondanám, hogy a táplálkozás az egy döntően befolyásoló tényező. A gyakorlat azért azt mutatja, hogyha nagyon elhízott valaki, vonzata például a gyakorlatban a cukorbetegség is lehet, az inzulin – rezisztencia, szerintem sokak által ismert ez a fajta endokrinológiai anyagcserezavar, ezeket először helyre kell hozni. Sokszor van az, hogy eljön a rendelésre valaki, hogy szeretne teherbe esni, de az optimális testsúlya magasan felette van az optimálisnak, és akkor azt mondjuk, hogy tessék visszajönni úgy, hogy 15 kg-ot fogyott. Kiszámoljuk a testtömeg indexét, ennyi most, ennyinek kell lenni. Nincs értelme addig megkezdeni a kezelést. Nem tudunk olyan gyógyszert adni, amely egy csapásra a gyakorlatban egy kisbabát hoz. Ez egy nagyon fontos momentum, hogy ezzel igenis tudják segíteni a fogamzást.” 

A jó hír, hogy az életmódbeli váltással sok esetben nincs is szükség gyógyszeres kezelésre, spontán visszajön az addig nem megfelelő ciklikus petefészek működés, beáll az anyagcsere, és meglesz a feltétele a spontán teherbeesésnek.

baby feet

Ha pedig sajnos ez valamilyen oknál fogva mégsem jön létre, a mesterséges megtermékenyítés számos formája ismeretes már az orvostudományban a gyermekáldás elősegítésére, mint például a lombikbébi program. Ennél az eljárásnál a szervezeten kívül, laboratóriumi környezetben történik a petesejt megtermékenyítése, amely ezt követően kerül beültetésre a méhbe.

„Amikor felállítunk egy olyan diagnózist, hogy ennek a párnak csak lombikeljárással tud foganni gyereke, akkor nyilván felajánljuk és elvégezzük azt. Ezt követően a házaspár dönti el, hogy beáll -e a várólistába, ami jó pár hónap is lehet, sok esetben év, vagy pedig önköltségesen kifizeti ennek az árát.  Ekkor leegyszerűsödik nekik ez az egész folyamat, hiszen nincs várólista. Rövidebb lehet az egész eljárás. Huszonéves, harmincéves kor az optimális időszak erre, 40 éves életkor fölött a sikerráta jóval szerényebb, mint 40 éves kor alatt.” – avatott be Temesváry doktor, ugyanakkor hozzátette, ha valaki amellett dönt, hogy önköltségen végeztetné el a folyamatot, százezres nagyságrendű összegekre számíthat, a legjobb, ha legalább félmillió forint van kéznél a zsebében, még akkor is, ha a társadalombiztosítás jelenleg nagyon jól finanszírozza az idevonatkozó gyógyszereket.

Fülöp Tímea

Hozzászólások