beutazási tilalom

A legfelsőbb bíróság zöld jelzést adott Trump beutazási tilalmának


Trump az Amerikai Egyesült Államok elnökeként már a megválasztását követően rögtön nagy port kavart intézkedéseivel, ugyanis közel egy éve, január 27-én terrorveszélyre hivatkozva ideiglenes amerikai beutazási tilalmat akart életbe léptetni több muszlim országgal szemben.

Ezt a döntés azonban nagy jogi vitát váltott ki, nem csak az USA-ban, hanem világszinten tiltakoztak és kritizálták az amerikai elnök határozatát. Több bíróság azóta is elutasította a rendelet bevezetését, mert az nemzetiségi alapon diszkriminál és így törvénysértő is.

Úgy tűnik, most sikerült pontot tenni az ügy végére: december 4-ei ülésén ugyanis a legfelsőbb bíróság Trumpnak adott igazat, és életbe léptetik a beutazási tilalmat hat muszlim országgal szemben: Irán, Líbia, Szíria, Jemen, Szomália és Csád a hat érintett –, amennyiben a beutazónak nincs közvetlen, jóhiszemű kapcsolata az USA területén valamilyen személlyel vagy szervezettel. Ilyen rokoni kapcsolat a szülő, gyerek, testvéri viszony, a nagyszülő, unokatestvér, vagy még távolabbi rokon viszont már nem ad okot automatikus beléptetésre. – tudtuk meg az index.hu-tól

A legfelsőbb bíróság nem szolgált magyarázattal döntésére. A kormányzat szerint a beutazási tilalom érvényesítésének akadályozása helyrehozhatatlan károkat okozhat nemzetbiztonsági szempontból.

Közben az igazságügyi minisztérium a kormányzat nevében az alkotmánybíróság szerepét ellátó legfelső bírósághoz fordult, amely most jóváhagyta a harmadik változat egészét, csakhogy ez még mindig nem feltétlenül a végső döntés, mivel a szövetségi bíróságok várhatóan fellebbezni fognak a határozat ellen.

Fülöp Tímea

Hozzászólások