robot

A jövő nemzedéke: ifjú programozók csaptak össze a IX. Robotprogramozó versenyen


2018. március 24-én már kilencedik alkalommal került sor az Országos Robotprogramozó verseny regionális döntőjére, melynek egyik helyszíneként a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium adott otthont.

A megmérettetésen 5-8. osztályos általános iskolás diákok csapatai mutatták be informatikai és programozói tudásukat.
A verseny célja, hogy olyan későbbi szakemberek kerüljenek ki a most még kisiskolás diákok közül, akik rohanó világunkban már fel tudják venni a versenyt világszerte a robotika tudományágában, felnőve kreatív és szakképzett fejlesztőmérnökök lehetnek, tudásukkal felkészülve a XXI. századi ember kihívásaira.

Az ország három városában, a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnáziumban, a kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumban, és a soproni Széchenyi István Gimnáziumban, egy időben, közel 110 csapat, az ország különböző pontjairól 40 iskola 300 diákja mérte össze a tudását.

A legnépesebb helyszín a kecskeméti volt, itt mintegy 150 nebuló versenyzett egymással az országos döntőbe való továbbjutásért.

A rendezvényen a diákoknak, akik életkor szerint kerültek más-más csoportba, egy előre összeépített MINDSTORMS robotot kellett úgy programozniuk, hogy az teljesíthesse az akadálypályán megadott feladatokat.

Ezt követően szakmai zsűri értékelte a robotok működését és a versenyzők által elkészített forráskódokat. A kis programozók elbírálásán fontos volt, hogy azonos felépítésű robottal versenyezzenek, így a végeredmény is elsősorban a programozói tudás alapján dőlt el.

Az idősebb és tapasztaltabb diákok feladatai már kicsit bonyolultabbak voltak: nekik csupán néhány perc állt a rendelkezésükre, hogy robotjaikkal teljesítsék az akadálypályán felmerülő feladatokat.

A döntőre szintén a kecskeméti Bányai Júlia Gimnáziumban kerül majd sor április 14-én.

Fülöp Tímea

Fotó: keol.hu

A cikk olvasható a Kiskunhír 4. számában a 3. oldalon is.

Hozzászólások