első sms

25 éves az első SMS


Huszonöt évvel ezelőtt 1992. december 03-án egy brit mérnök, Neil Papworth küldte el az első SMS-t.

Az SMS – t a Vodafone hálózatából indították az Egyesült Királyságból személyi számítógép segítségével, egy Orbitel 901 típusú készülékre, melyben üzenetként csupán ennyi állt, hogy „Boldog karácsonyt!”.

A következő évben, 1993-ban már a szolgáltatók is elkezdtek SMS-ekben kommunikálni az ügyfeleikkel. Az SMS elterjedését akkoriban azonban jócskán lassította, hogy még nem voltak SMS küldésére és fogadására alkalmas készülékek. A Nokia volt az első, aki ezt elérhetővé tette a felhasználói számára.

sms
illusztráció

Az ezredforduló végén vált igazán elterjedt kommunikációs formává az SMS-ezés, 2010-ben például már 6,1 billió szöveges üzenetet küldtek szét a világon.

Napjainkban még mindig nagy divatja van az SMS küldésnek, bár az internettel rendelkező okostelefon használók körében egyre inkább elterjedtek az internetalapú kommunikációs alkalmazások használata, mint például a Viber, Facebook Messenger, vagy a WhatsApp.

Egy 2017-es kimutatás szerint azonban a legtöbb üzenetet, még mindig SMS formájában küldik az emberek: várhatóan év végéig 32 billió SMS-t küldünk majd szét világszerte, míg mobil applikációk használatával ez a szám nem éri el a 8 billió üzenetküldést sem.

Fülöp Tímea

(FüHü)

Hozzászólások